Hollywood en media loven nieuwe film, omdat de cast alleen uit Aziaten bestaat

Geen categorieaug 16 2018, 14:00
Wat maakt een film goed? Dat is een hele interessante vraag en ook een hele belangrijke vraag. Wat is esthetisch? Wat laat een kijker meevoelen en meebewegen met een film? Sowieso de inhoud, wat er gezegd wordt, het verhaal, de manier waarop er geacteerd wordt. Dat zijn de belangrijkste aspecten waar op een film beoordeeld wordt.
Niet voor de media en Hollywood natuurlijk. Dit politiek-correcte wereldje beoordeelt en veroordeelt films op een totaal andere manier. Het gaan dan om identiteitspolitiek en diversiteit. Dat is tegenwoordig de obsessie van de mensen die in dit wereldje werken. Hoe zeer ze ook doen alsof het allemaal zo oneerlijk is.

Crazy Rich Asians - die vanaf vandaag in Nederlandse bioscopen draait - is lovend onthaald in de buitenlandse pers. "Historisch", "een mijlpaal" en een "keerpunt voor de Aziatische vertegenwoordiging in Hollywood", schreven kranten. De reden? Het is de eerste grote Hollywoodfilm met een voltallige cast én regisseur met Aziatische wortels. Nog belangrijker: er komt geen stille nerd of kungfu-krijger aan te pas.

Hollywood worstelt al jaren met Aziatische personages. Zo kwamen volgens een recente studie in 2015 en 2016 in 64 procent van de Amerikaanse televisieseries geen Aziatische personages voor. Uit een ander onderzoek bleek dat in 2016 slechts 3 procent van de rollen in grote Hollywoodfilms naar acteurs van Aziatische komaf ging.

"Soms worden Aziatische personages zelfs herschreven als wit personage", zegt mediawetenschapper Reza Kartosen-Wong. Schrijver Kevin Kwan kreeg in eerste instantie het verzoek om zijn hoofdpersonage Rachel Chu te veranderen in een witte vrouw. Daar heeft Kwan netjes voor bedankt.

Fijn hoor dat de cast geheel Aziatisch is, prima, moeten ze vooral doen. Het interesseert mij echt geen reet hoe de samenstelling van een cast is als het gaat om een fictief verhaal. Ik beoordeel een film naar haar kwaliteit, naar het verhaal en hoe oprecht en echt het acteerwerk overkomt. Ik vind het walgelijk dat mensen films beoordelen of veroordelen op basis van de huidskleur of de achtergrond van de acteurs. Zij het positief bedoeld of negatief, dat maakt mij niet uit. Tragisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten