Nederland viert feest: nog nooit zo veel openstaande vacatures geweest

Geen categorieaug 14 2018, 12:00
We hebben in Nederland een moeilijke economische tijd achter de rug. Veel mensen hebben hun baan verloren en zijn financieel onherstelbaar beschadigd. Toch mogen we in Nederland enigszins weer wat optimistischer zijn. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft bekendgemaakt dat er een recordaantal aan openstaande vacatures is. Volgens het bureau gaat het dus zeer goed met de economie.

Het aantal vacatures steeg in het tweede kwartaal met 16.000 en daardoor wordt het record van 2007 gebroken. Vooral het aantal vacatures in de handel nam met 4000 flink toe. Ook in de horeca steeg het aantal vacatures flink, met 3000.

De krapte op de arbeidsmarkt leidde er het afgelopen kwartaal ook toe dat er meer mensen een vast contract hebben gekregen. Het aantal werknemers met een vast contract stijgt volgens het CBS zelfs al twee kwartalen harder dan het aantal mensen met een tijdelijk contract.

De werkloosheid neemt minder snel af doordat meer mensen die waren gestopt met het zoeken naar het werk nu toch weer proberen een baan te vinden. Zij vallen dan weer in de categorie werkzoekenden.

Meer vacatures, meer werkzoekenden, meer vaste contracten. Wat willen we nog meer? Op het eerste gezicht dus niet veel, maar als u kijkt naar het jaartal dat wordt genoemd, mogen we toch wel ietswat cynisch zijn. Het record van 2007 is gebroken, maar dat jaar was het begin van de economische crisis (zij het niet subtiel al wat eerder) en meer mensen vragen zich af of dit niet de stilte voor de storm is. Een bubbel op de woningmarkt? Een geldbubbel? Er hoeft niet veel te gebeuren en we zijn weer terug bij af.
Laat ik voor dit moment maar voorzichtig positief zijn: een recordaantal openstaande vacatures. Het gaat weer wat beter in Nederland, daar mogen we ook wel even stil bij staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten