Noord-Korea niet gestopt met kernwapenprogramma

Geen categorieaug 21 2018, 21:00
Het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA meent dat er geen aanwijzingen zijn dat Noord-Korea is gestopt met het kernwapenprogramma. In hun jaarlijkse rapportage spreken zij van reden voor ernstige bezorgdheid. Via NOS.
Kim Jong-un zou zich na de ontmoeting met Trump in Singapore nog hebben hardgemaakt voor nucleaire ontwapening maar hier lijkt maar weinig van terecht te zijn gekomen. De VN constateerde al eerder dat het nucleaire- en raketprogramma van Noord-Korea nog niet zijn stilgelegd. Ook omzeilt het land diverse sancties die het zijn opgelegd.
Het IAEA schrijft echter ook dat er steeds minder kennis over de beide progamma's is omdat hen de toegang wordt ontzegd. Dit betekent dus dat zowel de IAEA als de VN géén idee hebben wat er nou precies aan de hand is. Ze gaan er dus gewoon vanuit dat Noord-Korea zich niet aan de afspraken houdt.
De Verenigde Staten meent echter beelden te hebben van een spionagesatelliet waarop activiteit bij een wapenfabriek in de buurt van Pyongyang te zien was. Hier werden volgens de Amerikanen twee intercontinentale raketten gebouwd die de VS zouden kunnen bereiken. Deze beelden zijn mij echter niet bekend.
Wel zou het test- en lanceercentrum Sohae zijn ontmanteld. Dit zou echter een dekmantel kunnen zijn omdat de raketten die daar werden geproduceerd al klaar zijn. Beetje een wassen neus dus.
Feit blijft dat er vooralsnog voornamelijk speculatie heerst en niemand echt met zekerheid kan zeggen of Noord-Korea überhaupt de intentie heeft om de afspraken na te komen. Kim heeft in ieder geval alle schijn tegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten