Op zoek naar verbinding: Poetin en Merkel hebben gezamenlijke 'vijand'

Geen categorieaug 18 2018, 14:00
Russische president Poetin en Duitse bondskanselier Merkel hebben elkaar vandaag ontmoet in een slot ten noorden van Berlijn. Is de relatie weer iets warmer geworden?
Oost-Oekraïne, MH17, Syrië, Russische hacks, sancties en wat al niet meer, van een makkelijke situatie is geen sprake! Een flinke klus voor Merkel dus die eigenlijk al een beetje lijkt uitgespeeld, maar ook voor Poetin die wel een meevaller kan gebruiken!
Poetin is vooral gericht op gezamenlijke belangen. Merkel moet vooral kracht uitstralen. Dit betekent dus dat ze allereerst makkelijk moeten kunnen 'scoren', dat geeft wat meer vertrouwen voor ieders achterban. Waar kom je dan op uit? Donald Trump.
Beide landen hebben baat bij een nieuwe gaspijplijn terwijl Donald Trump, met tegenzin, juist op deze industrie sancties zet. Een ander gevaar lijkt te schuilen in het feit dat met de zogenaamde Nord Stream 2, Oekraïne buitenspel wordt gezet en miljarden misloopt. Dat zou op weerstand kunnen stuiten vanuit andere Europese landen die graag een stabieler Oekraïne zien.
De Amerikanen hebben natuurlijk het liefst dat Europa hun klant wordt maar maken zich niet geliefd door hun houding tegenover Iran, waar Europa weer graag mee wil blijven handelen.
Mogelijk is er wel een oplossing uit onverwachte hoek voor een ander probleem, namelijk Syrië. Rusland zou humanitaire zones willen opzetten in de regio, wat de druk van vluchtelingen zou doen afnemen. Als Merkel nou iets minder 'schafft' en daarbij helpt, zijn we met z'n allen een stapje verder.
Hopelijk komt er iets constructiefs uit de gesprekken maar gezien de onderwerpen kon dat nog wel eens tegen gaan vallen. Een doorbraak op één onderwerp zou al geweldig zijn natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten