Recordaantal benoemingen van rechters in de VS: Trump zet conservatieve stempel op de toekomst

Geen categorieaug 14 2018, 8:00
In Nederland zeuren veel mensen over de zogenaamde D66-rechters, maar ik denk dat we in ons kikkerlandje blij moeten zijn met de manier waarop rechters benoemd worden. Het is gelukkig niet dezelfde procedure als in de Verenigde Staten, daar worden rechters vanwege hun politieke kleur benoemd.
Donald Trump heeft al veel veranderd in de Amerikaanse politiek, maar hij heeft er ook voor gezorgd dat voor de komende decennia er een Republikeinse wind waait door de rechterlijke macht. De laatste periode van het presidentschap van Obama werd gekenmerkt door de blokkade van rechters door de Senaat die door de Republikeinen wordt geleid. Nu zorgen die Republikeinen voor zo veel mogelijk benoemingen van conservatieve rechters.

De Republikeinse Partij ziet hiermee een ingenieus plan tot wasdom komen, dat al in 2014 was gesmeed. In dat jaar raakte president Obama namelijk zijn Democratische meerderheid in de Senaat kwijt. De Republikeinen besloten daarop om alle rechterlijke nominaties van de president te blokkeren, hopend dat ze twee jaar later het presidentschap zouden winnen en de boel konden omdraaien.

"En zo geschiedde", vertelt Robbert Wheeler van de onafhankelijke denktank The Brookings Institution: "In de laatste jaren van Obama bracht de Senaat zijn benoemingen voor de lagere rechtbanken terug van zo'n veertig naar acht. En in de gerechtshoven daarboven zelfs van dertig naar één. Daardoor ontstond er een stuwmeer aan vacante posities. En de Republikeinen stonden klaar om die meteen te vullen, zodra Trump was beëdigd."

In de Verenigde Staten zijn de rechters machtiger en invloedrijker dan in Nederland. Dit betekent dat veel politieke beslissingen, zeker als ze links of progressief zijn, kunnen worden tegengehouden door deze rechters. De waarden en normen van rechters beïnvloeden de interpretatie van de Grondwet en de wet an sich. Daar komt ook nog eens bij dat Trump jonge en ultraconservatieve rechters benoemt. Ze worden voor het leven benoemd en zullen dan ook nog veel invloed hebben nadat Trump president is geweest.

Onlangs benoemde de Senaat John K. Bush op de Court of Appeals for the Sixth Circuit. Bush is een fel tegenstander van zaken als het homohuwelijk en abortus. Ooit stelde hij het grondwettelijke recht op abortus gelijk aan slavernij als "de twee grootste tragedies van Amerika". Zijn collega Kyle Duncan van het Court of Appeals for the Fifth Circuit schreef eens dat het homohuwelijk de maatschappelijke vrede in gevaar brengt.

Dit soort benoemingen heeft grote potentiële gevolgen voor de jurisprudentie en de kleur van Amerika's rechtbanken, zegt Wheeler: "Als Trump twee termijnen aanblijft, zal de meerderheid van de Amerikaanse rechtbanken worden bezet door rechters die door Republikeinse presidenten zijn benoemd. En dan zul je zien dat claims over minderhedenkwesties, over genderidentiteit en over zaken als milieubescherming veel sceptischer worden benaderd in de rechtbanken."

Een nachtmerrie voor de Democraten en linkse deel van de Amerikaanse bevolking, een overwinning voor Trump en de Republikeinen. Trump heeft namelijk nog jaren te gaan, dus er zullen nog veel meer rechters benoemd worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten