Rijke gemeente Heemstede wordt nog rijker door asielzoekers: migratie als bedrijfsplan

Geen categorieaug 06 2018, 14:00
Migratie en migranten zorgen voor veel maatschappelijke problemen, zij het direct of indirect. Toch zijn er natuurlijk ook organisaties die profiteren van de migratie. Grote bedrijven die goedkope arbeidskrachten erbij krijgen, of bouwverenigingen die nieuwe gebouwen moet maken, of gemeenten.
Een van de rijkste gemeenten van Nederland, Heemstede, heeft flink zitten cashen door de asielzoekers die gehuisvest moesten worden door de gemeente. Hierbij werd de gemeente in een relatief korte tijd nog rijker. Gemeenten hebben wel vaker geklaagd als asielzoekerscentra weg moesten, vanwege het dalen van de 'werkgelegenheid' of leegstand. Heemstede werd er duidelijk rijker door.

Heemstede werd in 2015 verplicht deze mensen te huisvesten. Maar omdat deze relatief rijke gemeente weinig huurhuizen heeft, werden een paar flats gekocht. De Rijnlaan 133 werd in 2016 aangeschaft voor 185.000 euro, zo schrijft het Haarlems Dagblad.

Door de deal met Turkije daalde het aantal asielzoekers flink. Heemstede besloot de flat direct te verkopen. Binnen twee maanden was het raak en wisselde de woning voor 235.000 euro van eigenaar. En dat is de kassa voor de bemiddelde gemeente.

Het is verwerpelijk als migranten en asielzoekers onderdeel worden van een vorm van bedrijfsvoering voor de gemeente of als bron van inkomsten. Dan heeft de gemeente uiteindelijk dus belang bij een instroom van migratie en dat staat niet gelijk aan het publieke belang.
De regering moet goed in de gaten houden, net als de raadsleden, dat migratie geen bron van inkomsten wordt, want dan kan er geen oprechte afweging gemaakt worden als het gaat om beslissing aangaande migranten, asielzoekers en migratie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten