Trump waarschuwt EU: Handelen met Iran is NIET handelen met VS

Geen categorieaug 07 2018, 20:00
Amerikaanse president Trump doet de gemoederen weer mooi oplaaien vandaag. Hij stelt dat eenieder die handelt met Iran níet zal handelen met de VS. Hij doelt hiermee op de EU die bedrijven die met Iran willen handelen bescherming wilde bieden. Via Elsevier Weekblad.
[embed]https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1026762818773757955[/embed]
Voor Trump heeft Iran maar twee opties, integreren in de wereldeconomie of economisch geïsoleerd raken. De sancties bracht Trump weer op niveau nadat hij Amerika uit het atoomakkoord met Iran trok.
De EU wilde direct na de nieuwe sancties bedrijven juridische bescherming bieden. De Europese Commissie is namelijk groot voorstander van het atoomakkoord maar krijgt nu dus een dikke middelvinger van Trump in de vorm van bovenstaande Tweet.
Als de EU bedrijven die handelen met Iran juridisch gaat beschermen en Amerikaanse sancties gaat negeren, zullen zij bedrijven gaan compenseren die verlies hebben ondervonden als gevolg van de sancties. Alle EU-landen reageerden positief op dit voorstel voor juridische bescherming.
Volgens Iraanse president Rohani zou Trump doen aan psychologische oorlogsvoering en verdeeldheid willen zaaien onder de Iraniërs. De sancties zijn namelijk terug en worden opgevoerd waardoor de bevolking op den duur flinke economische klappen te verduren zal krijgen.
Op zich geen rare gedachte gezien het feit dat het Iraanse regime in eigen land ook met enige regelmaat met protesten te maken heeft. Dat gaat met rake teksten die oproepen tot 'dood aan de dictator' en 'dood aan Khamenei', wel wat anders dan miepen om een paar procent meer loon! De eigen bevolking zal er dan ook totaal niet van gediend zijn dat zij straks de rekening gepresenteerd krijgen omdat in hun ogen hun regering de zaak aan het verzieken is. Er ís al hoge werkloosheid en de koers van de nationale munt daalt al flinke tijd.
Iran kon wel eens het nieuwe podium van het wereldnieuws gaan worden zoals Syrië dat nu is en Irak dat vanaf 2003 was. Vooralsnog lijkt Trump in iedergeval de juiste kaarten in handen te hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten