Volgende stap naar vrede: Zuid-Korea wel spoorweg naar Noord-Korea

Geen categorieaug 15 2018, 9:00
De vrede tussen Noord- en Zuid-Korea lijkt steeds dichterbij te komen. Met kleine stapjes, zeker, maar het komt dichterbij. De bemiddeling van Donald Trump heeft tot een begin geleid van nucleaire ontwapening en de leiders van de Koreaanse naties hebben elkaar geknuffeld en positief bejegend.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil nog dit jaar beginnen met de aanleg van een spoorlijn die Zuid- en Noord-Korea met elkaar verbindt. Hij wil ook de Verenigde Staten, China, Rusland, Japan en Mongolië betrekken bij het project.

Dat zei Moon in een toespraak ter gelegenheid van de 73e herdenking van de bevrijding van het Koreaanse schiereiland, dat tussen 1910 en 1945 bezet werd door Japan. Moon sprak al eerder over de inter-Koreaanse spoorlijn, maar nog niet zo concreet als nu.

Het begin van een langdurige vrede kan versneld worden door een spoorlijn tussen de naties. Als er ook maar een kiertje is tussen de Koreaanse landen, dan is er een mogelijkheid voor de burgers en families om te reizen en elkaar weer te zien.
De ellende heeft lang genoeg geduurd en de moderne technologie maakt het ook steeds moeilijker om een bevolking in de gaten te houden en te controleren op de manier die Noord-Korea voor ogen heeft. Je kan het net als China tegen de bevolking inzetten, maar volgens mij is Noord-Korea daar te arm voor.
Enfin, uiteindelijk maakt dat niet zo veel uit, het belangrijkste is dat er een mogelijkheid komt voor burgers om te reizen tussen de landen. Noord-Korea zal alleen erg bang zijn dat haar burgers massaal het land uitvluchten. Om die reden kan een spoorweglijn van tafel geveegd worden, maar we zullen het zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten