VS wil nieuwe aanvallen op Syrië wanneer er chemische wapens worden gebruikt

Geen categorieaug 25 2018, 12:00
De Amerikanen trekken een duidelijke grens. Vaatbommen en luchtaanvallen zijn allemaal prima maar gifgas mag niet! Mocht blijken dat er chemische wapens in Syrië worden gebruikt dan kan Assad een flinke aanval vanuit de VS verwachten. Via NU.nl.
John Bolton, Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, meldde dit nieuws aan de Russen. De VS lijkt namelijk te beschikken over informatie waaruit blijkt dat het Syrische regime van plan is verboden wapens in te zetten.
Amerikaanse inlichtingendiensten melden dat het Assad regime deze wapens zouden willen inzetten in de provincie Idlib, het laatste noemenswaardige bolwerk van anti-Assad groeperingen. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben al eerder Syrische doelwitten gebombardeerd als reactie op vermeende gifgasaanvallen. Nog steeds ontbrak hier (bij mijn weten) ieder bewijs voor en wordt ook dit keer niets gepresenteerd wat er op zou duiden dat deze wapens paraat staan.
Het is voor Assad simpelweg onnodig en levert meer problemen op dan er mee verdwijnen door dergelijke wapens in te zetten. Hij is al aan de winnende hand, sterker nog, praktisch heeft hij al gewonnen. Waarom zou hij dan voor die laatste tienduizend strijders dit soort wapens inzetten? Met voldoende Russische steun kan hij toch makkelijk hetzelfde bereiken?
Rusland stelt dat dergelijke anti-Assad organisaties zullen proberen een gifgasaanval uit te lokken zodat de Amerikanen interveniëren. Dat zou rampzalig zijn voor de VS, Rusland, Syrië in z'n geheel en de potentie voor een escalerend conflict met zich meebrengen. Een ontzettend onverstandige keuze dus om gifgaswapens te gebruiken én voor de Verenigde Staten om zich daar zo hard voor te maken als het wél gebeurt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten