snapshot4

Alexander Pechtold zakt verder weg in de vertrouwenslijst: affaire slaat een deuk in zijn imago

Geen categoriesep 09 2018, 11:00
Privé is privé. Dat lijkt wel de kern van de journalistieke- en politieke reactie op de affaire van Alexander Pechtold. Er lijken voor hem andere regels te gelden dan voor andere politici. Zoals bijvoorbeeld zijn penthouse die hij gekregen had van een oud-ambassadeur. Met zijn grote ogen lijkt Pechtold elk slecht scenario weg te kunnen kijken. Zo werkt dat natuurlijk niet en dat denkt de kiezer ook.
In de peilingen van Maurice de Hond geeft men aan dat ze Alexander Pechtold op de een na laatste plaats zetten qua vertrouwen. Alleen Farid Azarkan van DENK scoort nog lager. Dat zegt niet zo heel veel over Pechtold verder. De plaats waar hij op staat, de 12e, zegt wel heel veel. De vertrouwensscore is ook belabberd en is sinds vorige week alleen maar verder gezakt.
Peiling PechtoldWaar komt dit door? Onder andere door de affaire van Alexander Pechtold, ontdekt door het roddelblaadje Privé. Maar hoe zit het dan eigenlijk met de publieke rol van een politicus en privézaken? Wat vindt de kiezer daarvan? In de peiling komt duidelijk naar voren dat kiezers willen dat Pechtold er dieper op in gaat en zichzelf verantwoordt. Daarnaast vindt men dat politici een voorbeeldfunctie hebben en dat als er iets heftigs gebeurt in het privéleven dat het vertrouwen in de persoon kan schaden, dat het naar buiten moet komen.
Peiling Pechtold Affaire

Kiezers van FvD, PVV en 50PLUS zijn het minst eens met de stelling dat het privé-leven van een politicus buiten de publiciteit moet blijven. Die van D66 het meest, CDA-kiezers staan in hun opvattingen dichter bij die van de eerste groep dan die van D66-kiezers. Het lijkt er echter wel op dat dit samenhangt met over wie de kwestie gaat. Als bij voorbeeld deze commotie over Wilders zou gegaan zijn, dan denk ik dat de beantwoording van deze vraag naar partij volledig zou verschillen. Dan zou het me niet verbazen dat de scores van de D66- en de PVV-kiezers in dat geval andersom zijn! 53% van de Nederlanders (31% van de D66-kiezers) geeft aan dat nu deze kwestie in de publiciteit is gekomen, Pechtold hierover wel nader moet verklaren

Alexander Pechtold moet dus heel veel gaan doen om zijn imago en publieke positie te verbeteren, of anders gewoon opstappen. In elk geval kan dit niet zo langer doorgaan, want dan brengt hij alleen maar meer schade toe aan zijn partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten