Amerikaanse bedrijven sluiten achter in de rij aan: niet blij met afschaffing van dividenbelasting

Geen categoriesep 07 2018, 20:00
Een nieuw hoofdstuk in het verhaal over het afschaffen van de dividendbelasting. Heel veel organisaties uit alle lagen van de samenleving zijn tegen het afschaffen van de dividendbelasting. Het Kabinet doet alsof het een geniale zet is en de economische toekomst van Nederland redt, maar uiteindelijk is het denk ik gewoon een lobbymaatregel. Multinationals hebben geëist dat dit zou gebeuren, anders zouden ze vertrekken.
De afgelopen tijd is de ene organisatie na de andere organisatie naar voren gestapt om te melden dat het afschaffen van die belasting niet goed is en ook niet wenselijk. Het Kabinet doet alsof het bedrijfsleven hiernaar snakt, maar nu weten we dat het gewoon bullshit is. Niemand snakt er naar, alleen een aantal grote bedrijven. Dat is het. Zelfs Amerikaanse bedrijven geven nu aan dat ze het niet eens zijn met de maatregelen.

Volgens AmCham kan het gereserveerde bedrag van circa 1,9 miljard euro beter worden gebruikt om het vestigingsklimaat op andere manieren te versterken. Dat kan door een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting, in ieder geval tot 21%, en door de 30%-regeling voor expats ongemoeid te laten.

AmCham betreurt dat ten gunste van een beperkt aantal Nederlandse multinationals de lasten voor andere bedrijven worden verzwaard. Het middel is in de huidige voorstellen erger dan de kwaal.

Verder zegt AmCham bezorgd te zijn over het ontbreken van maatschappelijk draagvlak voor de maatregel. Dat leidt volgens de Kamer tot negatieve beeldvorming over multinationals. De organisatie benadrukt echte bedrijven te vertegenwoordigen, geen brievenbusfirma's, en wijst erop dat Amerikaanse bedrijven in Nederland zo'n 450.000 banen genereren.

Hebben wij in Nederland echt Amerikaanse organisaties nodig die ons gaan uitleggen waarom de maatregel slecht is? We begrijpen dat zelf toch meer dan prima? Als we kijken naar de acties van het Kabinet dan begrijp ik dat het juist het tegenovergestelde lijkt, maar volgens mij begrijpt de rest van Nederland dat het afschaffen van de dividendbelasting totale onzin is.
Mark Rutte, alstublieft, doe dit niet. Als u het wel wil doen, verdeel de lastenverlichting. Verlaag dan ook de belastingen voor burgers. Dan is het inderdaad een goed totaalpakket.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten