Arrogante rechters torpederen wetsvoorstel om positie slachtoffers te versterken: ze zien er 'niets' in

Geen categoriesep 15 2018, 18:00
Ach ja, waarom zouden rechters slachtoffers van misdrijven ook serieus nemen?

De rechterlijke macht in Nederland torpedeert het wetsvoorstel van minister Dekker om de positie van slachtoffers in het strafproces verder te versterken. Zo ziet de Raad voor de Rechtspraak niets in de verplichte aanwezigheid van een verdachte bij een rechtszaak. Dat staat in het advies van de Raad over het wetsvoorstel, dat De Telegraaf heeft ingezien en dat maandag naar buiten wordt gebracht.

Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat D66-rechters liever niet al te veel willen horen van slachtoffers van misdrijven. Het is hun theorie immers dat de daders de échte slachtoffers zijn (van hun ouders, de cultuur, de maatschappij, wat dan ook). Een sterkere positie van het 'slachtoffer volgens de wet' zou die theorie alleen maar ondermijnen. Dat moet je als progressieve activist natuurlijk niet willen. Stel je voor dat je je ideologie moet bijstellen. Brr!
Het belangrijkste punt uit het wetsvoorstel is dat verdachten verplicht aanwezig moeten zijn bij de inhoudelijke behandeling van hun zaak en de uitspraak. Dit omdat de verdachte de getuigenis van het slachtoffer dan wel moet aanhoren. Volgens de Raad is dat not done:

"Het spreekrecht is niet bedoeld om het slachtoffer in de gelegenheid te stellen een verdachte de les te lezen en alvast te ’straffen'."

Oh ja, want het is natuurlijk een vreselijke straf om geconfronteerd te worden met de gevolgen van je daden, he? Stel je voor dat een verkrachter daar een beetje ongemakkelijk van wordt! Dat moeten we écht niet willen. Die arme jongen heeft het al moeilijk genoeg nu hij vervolgd wordt!
Het is werkelijk ongelooflijk, maar de héle elite is van het padje. De politiek is slechts een (klein?) deel van het probleem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten