Asielzoekers die naar het buitenland gaan krijgen een procedure: tot ziens verblijfsvergunning

Geen categoriesep 14 2018, 19:00
Stel je voor, je komt naar Nederland om asiel aan te vragen, want je loopt in het land van herkomst levensgevaar. Dan is er een vrij grote kans dat je een verblijfsvergunning krijgt in Nederland. Het is dan niet de bedoeling dat je weer terug gaat naar het buitenland en al helemaal niet naar het land van herkomst. In vijftig gevallen was er sprake van het intrekken van een verblijfsvergunning om deze redenen.

Ongeveer vijftig asielzoekers zijn in 2016 en 2017 hun verblijfsvergunning kwijtgeraakt, omdat ze voor vakantie of familiebezoek naar hun thuisland reisden of omdat ze buiten Nederland zijn gaan wonen. In nog eens vijftig gevallen loopt de intrekkingsprocedure nog.

Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). ,,Een asielvergunning is bedoeld om vreemdelingen indien nodig te beschermen tegen gevaar in het herkomstland", meldt de dienst in een toelichting. ,,Als we constateren dat mensen met een vergunning hun thuisland bezocht hebben, start de IND een procedure."

In 2016 en 2017 gebeurde dat bij elkaar zo'n driehonderd keer. Dat leidde dus tot vijftig intrekkingen. In twintig gevallen was dat vanwege een bezoek aan het thuisland, in overige gevallen vanwege een hoofdverblijfplaats buiten Nederland. In nog eens vijftig gevallen is de procedure nog niet afgerond.

Ik vind het nogal wat, dat je na het krijgen van een verblijfsvergunning alsnog naar het buitenland gaat. Ik vind je al helemaal veel lef hebben als je naar het land van herkomst gaat. Dan heb je echt geen respect voor het gastland. De Nederlandse overheid maakt inderdaad fouten en af en toe is het zelfs lachwekkend, maar denken dat je met dit soort dingen weg kan komen: neen. Hopelijk wordt Nederland hier nog strenger in, want ik vind dat het verkrijgen van een verblijfsvergunning heel speciaal moet zijn en dat asielzoekers dit ook op die manier ervaren. Dan kan je niet laconiek zijn als overheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten