jan roos

Column Jan Roos: Heeft u nog vertrouwen in onze democratie? Ik totaal niet meer

Geen categoriesep 21 2018, 12:00
In zijn column geeft Jan Roos deze weer commentaar over de staat van de democratie. Zijn oordeel? Het is doodziek. Niemand gelooft nog in de trucs van leidinggevende politici, en bewindslieden kunnen tegenwoordig zonder al teveel ophef politieke doodzondes begaan. "Dat zou in een gezonde democratie onmogelijk zijn," aldus Jan.
Het was me het weekje wel weer voor de vaderlandse politiek. Nog geen twee jaar geleden wilde ik er zo graag bijhoren om eens de boel daar flink te veranderen. Ik denk dat ik, stel dat het wel gelukt was, nu zo'n beetje al het vertrouwen in de mensheid was kwijtgeraakt.
Want ik weet niet of u nog vertrouwen in onze democratie heeft, maar bij mij is het totaal verdwenen. Ik geloof helemaal niks meer. Onze koopkracht zou weer eens met 1,5% omhoog gaan. Juichende berichten in de media. Maar ik geloof het gewoon niet. Het wordt iedere keer beloofd en uiteindelijk blijkt het steeds niet te hebben geklopt. Het is een zoethoudertje. Een manier om de onvrede een beetje te beteugelen. Maar ik trap er niet in.
En ik sta niet alleen. Maar liefst 56% van de bevolking heeft aangegeven geen enkel vertrouwen te hebben in dit kabinet. Een flinke meerderheid gelooft ze dus niet, en gelijk hebben ze. Overigens vind ik het grootste nieuws uit dat onderzoek dat 44% nog wel denkt dat ze eerlijk zijn.
Maar neem nou dat lekken net voor Prinsjesdag. Elk jaar komen de mooiste cijfers “per ongeluk” in de pers. Krantenkoppen toeteren het selectieve goede nieuws onze kant op. Maar men vreet het niet meer. Het werkt niet meer, want we weten allemaal dat het kabinet deze informatie doorspeelt zodat we onze blik van alle ellende die ze aanrichten afwenden. We zijn niet gek.
Neem ook het afschaffen van de dividendbelasting. Echt niemand, behalve premier Rutte, wil deze extreem kostbare en onzinnige maatregel. Dus wat bedenken ze dan? We lekken mooie vooruitzichten voor het volk, want dan stoppen ze wel met zeuren! De VVD komt dan voor de Algemene Politieke Beschouwingen met een dom onzinnig proefballonetje dat mensen in kanswijken extra straf moeten krijgen en klaar is Kees. Of in dit geval: Klaas. Oppositiepartijen stinken in de opzet en slachten het bijvoorbaat kansloze plan, maar het hoofdonderwerp wordt nauwelijks besproken. Opzet geslaagd. Maar wij stinken daar niet meer in. We kennen die trucjes nou wel.
Het is ook niet zo dat ze echt hun best doen om nog langer geloofwaardig over te komen. Kijk maar eens naar mevrouw Ollongren die het volk en de Kamer vals informeerde door een kritische rapport over de Sleepwet achter te houden totdat het referendum geweest was. Dat was ooit een politiek doodzonde. Dat betekende ooit opstappen of gedwongen worden om op te stappen. Nu is er niets aan het handje.
Tientallen miljoenen worden doodleuk aan jihadisten overgemaakt en als daar gedoe over komt is het opeens een staatsgeheim. En ze gaan over tot de orde van de dag. Dat zou in een gezonde democratie onmogelijk zijn, maar die tijd hebben we achter ons liggen.
De staat van de politiek in ons land is namelijk doodziek. En we hebben het door.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten