D66-minister Sigrid Kaag waarschuwt Nederland voor FVD en PVV: er heerst 'een donkere en dreigende stilte' over populisme

Geen categoriesep 30 2018, 21:00
Het populisme van Forum voor Democratie en de PVV is het nieuwe kwaad. Aldus D66-minister Sigrid Kaag.
Dat D66'ers niet zo veel op hebben met de democratie wisten we al langer, maar minister Sigrid Kaag maakt het nu wel héél bont. In de Abel Herzberglezing, die ze vandaag hield in Amsterdam, haalt mevrouw de minister namelijk op ongekend harde wijze uit naar Forum voor Democratie en de PVV, partijen die volgens haar levensgevaarlijk want populistisch zijn.
Het eerste en grootste probleem is, aldus Kaag, dat er een "donkere en dreigende stilte" in Nederland heerst als het gaat over het populisme 'en de bedreigingen daarvan voor de democratische rechtsstaat,' aldus Trouw in een samenvatting van de woorden van de minister. Ze wil dat de politiek én de samenleving duidelijk weerwoord geven op "het kabaal van de stem van de angst." En die stem is dan dus het populisme.
Niet alleen moeten de PVV en de FVD als partijen het ontgelden, en het populisme als beweging, ook kiezers van die partijen kwamen aan bod. Volgens Kaag is het namelijk "onverteerbaar dat delen van de samenleving vatbaar zijn voor halve waarheden, manipulatie, fake news, die de internationale orde typeert als 'cultuur-marxistisch project'." Dat laatste is natuurlijk een directe verwijzing naar Thierry Baudet. En die andere opmerkingen waarschijnlijk óók. Toch wat apart aangezien D66 zich zelf aan de lopende band schuldig maakt aan manipulatie en leugenachtigheid, maar hé, blijkbaar mogen 'mainstream partijen' dat probleemloos doen.
Mevrouw ging verder:

Zonder de PVV en Forum voor Democratie bij naam te noemen, kritiseert de minister daarbij de ideeën van Geert Wilders en Thierry Baudet. Die ideeën krijgen te weinig repliek, vindt Kaag. “Er heerst een bepaalde stilte in de samenleving, in de politiek. De stilte van wel horen wat er geroepen wordt, maar het er niet over hebben, en er ook niet echt iets aan doen”, aldus Kaag.

Nou heeft ze gelijk met haar kritiek op het achterlijke voorstel van de PVV om de koran te verbieden, maar haar waarschuwing inzake FVD ("mensen worden verleid met een bedrieglijke notie van een romantisch 19de-eeuwse nationalisme") is volstrekt onzinnig.
Afijn, Baudet en Wilders weten het dus: wat een minister betreft zijn zij en hun partijen levensgevaarlijk. De enige vraag is: wil mevrouw binnenkort met een verbod komen op dat soort 'populistische' bewegingen of laat ze de democratie toch maar haar gang gaan?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten