De Volkskrant legt uit waarom Zweden Democraten anders zijn dan de PVV: Akesson 'doet er alles aan te voorkomen dat hij gezien wordt als racist'

Geen categoriesep 09 2018, 18:00
Ah.
De Volkskrant heeft vandaag een artikel gepubliceerd over de waarschijnlijke overwinning van de Zweden Democraten bij de Zweedse verkiezingen vandaag. Voor die krant is dat nogal problematisch. Net als andere mainstream media outlets heeft de VK Zweden immers decennialang neergezet als hét politiekcorrecte, multiculturele walhalla. Als de Zweden Democraten de verkiezingen daar winnen moet dat imago in de prullenbak worden gegooid; dan is blijkbaar geen enkel Europees land immuun voor de opkomst van het populisme...
Oh ja, en dan moet misschien zelfs de Volkskrant toegeven dat het open grenzenbeleid van de Europese elites wérkelijk en totaal heeft afgedaan.
Gelukkig voor politiekcorrect links heeft de krant een manier gevonden om dat soort onwelkome feiten te erkennen: de Zweden Democraten zijn, zegt de Volkskrant, heel anders dan de PVV. Jimmie Åkesson is echt niet te vergelijken met Wilders. Totaal niet!

De Zweden Democraten verschillen volgens Bolin van een partij als de PVV door de toon van de politieke taal. ‘De Zweedse populisten zijn uiteindelijk minder provocatief. Åkesson doet in alles zijn best om in zijn uitspraken te voorkomen dat hij als racist kan worden bestempeld of als iemand die een persoonlijke vete tegen moslims voert. Daarom zal hij minder direct de islam aanvallen dan jullie Geert Wilders doet.’ Een ander verschil: Wilders geeft weinig media-optredens. Åkesson schuift consequent aan bij het Zweedse Nieuwsuur en legt steeds weer verantwoording af als er toch iemand met een neonaziverleden op de lokale kieslijst blijkt te staan. Bolin: ‘Hij doet er alles aan om te worden gezien als een normale politicus.’

Ah ja, natuurlijk: die Zweden zijn tóch beter dan wij, racistische Nederlanders. Zelfs hun 'populisten' zijn slechts 'conservatief':

Of het beschaafde Zweden na zondag definitief de weg van een conservatieve welvaartsstaat inslaat, zal moeten blijken. Het liefst zou Åkesson gedoogsteun verlenen aan een minderheidsregering van de (conservatief-liberale) Gematigde Uniepartij en de Christendemocraten om zo een nieuw conservatief blok te vormen. Tevens staat hij, ondanks zijn hetze tegen links, open voor onderhandelingen met bijvoorbeeld de Sociaaldemocraten.

Nou is het merkwaardige dat de Zweden Democraten ooit opgericht werden door uitgesproken neo-nazi's. Ik ben geen fan van Geert Wilders en zijn PVV, maar hij komt niet uit een extreem-rechts milieu. Sterker nog, de man was lange tijd lid van en Kamerlid voor de VVD. Als je de mainstream media volgt zou je zweren dat hij de oud-nazi is en dat de PVV vroeger de 'Neo-Nazi Partij Nederland" heette.
Afijn. Het is leuk geprobeerd, en het is tekenend voor de nieuwe politieke realiteit dat zelfs de Volkskrant zich gedwongen voelt om de opkomst en succes van het anti-immigratie populisme te erkennen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten