Europees Parlement pakt Hongarije aan met strafmaatregelen

Geen categoriesep 12 2018, 15:00
Hongaarse premier Viktor Orbán krijgt een flinke klap te verduren vanuit het Europees Parlement. Judith Sargentini heeft met haar 'Hongarije-rapport' de basis gelegd voor stemming over de strafmaatregelen waar nu met een meerderheid mee is ingestemd. Dat meldt de NOS.
448 Europarlementariërs stemden voor en 197 tegen. Artikel 7, 'the nuclear option', kan hiermee worden geactiveerd en kan ertoe leiden dat Hongarije het stemrecht in de EU verliest. Judith Sargentini van GroenLinks pleitte hiervoor in haar rapport over Hongarije waarin ze meende dat Orbán de democratie aan het afbreken is. Hij zou rechters, mediafiguren en academici vervangen voor 'vriendjes' maar ook Europese subsidies misbruiken en racistische maatregelen hebben ingesteld. Guy Verhofstadt zei zelfs dat het huidige Hongarije nooit lid van de EU had kunnen worden.
Nu is natuurlijk de vraag wat er met Hongarije en Orbán gaat gebeuren. De kans bestaat dat hij naar andere wegen gaat zoeken die hem leveren wat hij nodig heeft. Hij meent op te komen voor zijn land, de Hongaarse democratie en cultuur. Wellicht heeft Rusland baat bij het steunen van Hongarije om zo verdeeldheid te zaaien bij de rest van de EU. Ook bestaat de kans dat Orbán de migranten aan zijn grenzen doorsluist naar de rest van de EU als een 'fuck you' naar types als Sargentini en Verhofstadt.
Dit is natuurlijk allemaal speculatie maar in de politiek blijft een reactie nooit lang uit, helemaal niet wanneer er dit soort maatregelen als artikel 7 in werking worden gezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten