Hoogleraar verklaart theedrinken failliet: 'Korte celstraffen voor terroristen? Dat vinden ze vooral stoer!'

Geen categoriesep 28 2018, 14:00
De zeven tuigterroristen die eerder deze week zijn gearresteerd alvorens ze een Bataclan-achtige aanslag in Nederland konden uitvoeren, mogen er niet met een taakstafje of ultrakort gevangenisstrafje vanaf komen, zo betoogt hoogleraar Edwin Bakker vandaag.
Als er niets veranderd in de poeslieve benadering die terrorismeverdachten van Nederland krijgen, dan heeft het straffen van ISIS- en Al Qaeda-fans in ons land eigenlijk totaal geen zin. Sterker nog: je moedigt extra terrorisme alleen maar aan als je moordlustige lui voor slechts een paar maandjes wegstopt terwijl zij plannen hadden voor mega-aanslagen.
Dat is natuurlijk common sense, maar niet voor een heel leger halfzachte therapeuten dat in Nedelrand rondloopt. Zij geloven dat je mensen kan hervormen, als je ze maar met fluwelen handschoenen aanpakt en niet op hun schoenen gaat staan. ISIS-strijders? Dat zijn geen doorgewinterde terroristen, maar ongelukkige zielen. Geef ze een stage en een huis, en je zal zien: het gaat beter.
Nou, niet dus. En met het hoog op de onlangs gearresteerde ISIS-fans die in Nederland tientallen doden wilde aanrichten behoeft het strafrecht aanscherping. Dat is geen onderbuikgevoel van een boze asotokkie, maar een onderbouwde mening van de Leidse hoogleraar Edwin Bakker. Hij legt beargumenteerd uit aan alle truttige theedrinkers dat het geen zin heeft om de rode loper uit te rollen voor bloeddorstige moordenaars in de dop. Dit is het type mensen dat je alleen aanpakt met keiharde repressie.
In Trouw zegt Bakker:

"[De Leidse hoogleraar terrorisme en contraterrorisme Edwin] Bakker onderzocht met collega's de celstraffen voor jihadisten in verschillende landen, en samen met België kwam Nederland als een van de kortste straffers uit de bus. "Deze arrestaties bewijzen dat we moeten gaan nadenken of we in het belang van de veiligheid toch geen langere straffen moeten geven. Of straffen waarbij we aan vrijlating veel meer voorwaarden verbinden."

Voor langgestraften heeft de speciale terroristenafdeling waarschijnlijk voordelen. "Je vermijdt het risico op heel charismatische jihadisten die in een gewone gevangenis andere gedetineerden meetrekken", zegt Bakker. "Als iemand kort moet zitten, is zo'n gewone gevangenis beter. Wie daar moet zitten, krijgt minder status. Een korte straf die ook nog eens als heel stoer wordt ervaren: de gebeurtenissen van gisteren laten zien dat we dat moeten heroverwegen.""

Zouden ze dat in politiek Den Haag in de oren willen knopen? Of zitten ze een beetje in hun ivoren penthouse ver verheven boven het volk én nu ook de wetenschap te zijn?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten