Jihadisten komen slimmer en radicaler uit de gevangenis: deradicalisering kan averechts werken

Geen categoriesep 13 2018, 13:00
Een oud-lid van de Hofstadgroep geeft aan dat deradicalisering niet altijd werkt, maar juist averechts kan werken. Jihadisten bouwen een netwerk op en pogingen vanuit de overheid om hen te deradicaliseren lopen uit op niets, want de jihadisten worden alleen maar meer overtuigd van hun eigen gelijk en hun eigen visie. Dit heeft zeer negatieve implicaties voor het tot nu toe gevoerde beleid.

,,Ze hebben in gevangenschap nieuwe netwerken kunnen opbouwen", zegt Walters, die zelf na een gevangenisstraf van vijftien jaar, in 2013 na negen jaar vrij kwam. ,,Daarnaast hebben ze door contacten met andere jihadisten nieuwe zaken kunnen leren. Ze komen er slimmer uit dan ze naar binnen gingen."

Walters deradicaliseerde in de cel. Het is volgens hem echter een illusie dat jihadisten deradicalisering kan worden opgelegd. ,,De kans is zelfs groot dat pogingen om deradicalisering op te leggen hen juist radicaler maken, omdat ze die zullen zien als een aanval op hetgeen hen het meest dierbaar is: hun geloof."

De overheid en de politiek kunnen soms zo mechanisch denken over de menselijke ziel en de menselijke psyche. Alsof een deradicaliseringsprogramma het geheugen wist van een persoon en het vervangt met goede gedachten, alsof mensen computers zijn. Neen, de psyche is complex en organisch, zodat je het niet kan behandelen als een makkelijk te trainen dier.
Laten we leren van wat Walters zegt, want ik zie het alweer gebeuren dat dit jaren gaat duren en dan komt er een vernietigend rapport en dan is heel de politiek weer 'verrast'. Dit soort signalen en waarschuwingen moeten we serieus nemen. We moeten nu al kijken naar wat de gevolgen zijn van het huidige beleid en of het wel werkt of niet. De 'massaprogrammering' door de overheid van 'jihadisten' is een project dat vanaf het begin af aan al is gefaald. Dat komt door een fundamenteel verkeerde benadering. Namelijk de mens zien als mechanisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten