Kabinet beweert dat het pas net afwist dat er misschien geld naar Syrische jihadisten is gegaan

Geen categoriesep 14 2018, 21:00
U leest het goed, het ligt niet aan uw ogen. Het Kabinet beweert echt dat het pas sinds kort afwist van het feit dat er misschien geld naar Syrische jihadisten is gegaan. Er werd al jaren gesproken over de mogelijke Nederlandse steun aan verkeerde oppositiepartijen in Syrië. De Nederlandse regering wilde altijd zo graag president Assad aanpakken, dat het niet goed heeft gechecked naar waar het geld naartoe ging.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) komt nog met een uitgebreide brief over de kwestie. De namen van de organisaties waaraan Nederlandse goederen werden verstrekt, zijn volgens Blok geheimgehouden omdat er ‘in een gebied met een verschrikkelijke burgeroorlog’ niet bekend mag worden welke groepen gesteund worden door westerse landen. ,,Dat gebeurde om mensenlevens te beschermen”, zei hij eerder deze week.

Volgens Rutte is er in de ministerraad gedurende de operatie niet ‘elke week een lijstje besproken welke organisaties er allemaal hulp kregen’. ,,We moeten nu precies uitzoeken hoe het zit.’’

Mijnheer Rutte trekt het in het absurde, om op die manier niet echt een inhoudelijke reactie te hoeven geven op deze kwestie. Met alle respect, maar je moet echt onder eens teen hebben geleefd als je niet wist van de serieuze mogelijkheid dat er geld ging naar potentiële jihadisten. De Syrische oppositie/rebellen is/zijn zo divers, dat het risico van het financieren van jihadisten zeer groot was.
Er is ook vaker gewaarschuwd dat het een reële mogelijkheid was en nu doet het Kabinet, met al haar adviseurs en ambtenaren, alsof ze pas sinds kort hiervan af wist. Tja, stop dan überhaupt in de toekomst met dit soort financieringsconstructies, want ik vertrouw er niet meer op dat het geld goed terecht komt. Je voedt de ene jihadistische groepering om de andere uiteindelijk te vervangen. Niet expres natuurlijk, maar dat is wel de uitkomst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten