Koning bevestigt het nog maar eens in de Troonrede: 'De dividendbelasting wordt afgeschaft!'

Geen categoriesep 18 2018, 13:41
Wie enige hoop koesterde dat het kabinet onder zware publieke druk alsnog afzag van het afschaffen van de dividendbelasting, komt bedrogen uit. Tijdens de troonrede noemde Koning Willem-Alexander het expliciet: de dividendbelasting wordt écht afgeschaft. Om ondernemerschap te bevorderde, zo beargumenteerde het staatshoofd.
Zo, Koning Willem-Alexander kan ook aan het bier: zijn aandeel in Prinsjesdag 2018 is voorbij. Helemaal met zo'n hobbelkoets met knolpaarden door Den Haag voortgesjouwd, om vervolgens in de Ridderzaal een tekst voorgelezen die is geschreven door de spindoctors van de VVD, en is goedgekeurd door Alexander Pechtold en Sybrand Buma.
De troonrede begon met een ode aan de helden die in 1944 en 1945 ons land van de tirannie bevrijdden. In 1945 klonk het Wilhelmus weer in heel Nederland, ook boven de rivieren. Prachtig!
Maar al snel zaten we weer in de VVD-teksten, met veel nadruk op economische groei. Teksten als "bouwen aan een sterker Nederland door onze blik naar buiten te richten", en opschepperij als de werkloosheid naar een historische diepte, het optuigen van fondsen voor ondernemers om bedrijven van de vorige generatie over te nemen en meer dan eens de verwijzing naar het kabinetsriedeltje dat het economisch heel erg goed gaat in Nederland. Ja maar echt, hoor.
En ja, daar was het verboden woord dan: dividendbelasting. Bijna onopgemerkt werd het afschaffen van deze tax genoemd in een heel rijtje maatregelen die ondernemerschap en economische groei moeten bewerkstelligen.
Zelfs nadat ook nog niet-economische thema's aan de orde kwamen, bleef de Troonrede terugverwijzen naar geldelijke kwesties. Bij de wederopbouw van door orkanen getroffen Antilliaanse eilanden, werd er vlug even achteraan geplakt dat buitenlandse investeringen zullen stijgen. Zelfs het migratievraagstuk werd in verband gebracht met welvaart.
Eén uitsmijter nog van de Koning: "We moeten voorkomen dat personen met verward gedrag aan rand van de samenleving komen te staan." Doe daarmee wat u wil.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten