Niall Ferguson gaat los op incompetente EU-elites: 'Europa is niet veilig in de handen van de gevestigde politiek'

Geen categoriesep 08 2018, 19:00
We kunnen ons niet eens meer militair verdedigen als dat nodig is.
In een fascinerend gesprek met het FD gaat de gerespecteerde Britse historicus Niall Ferguson in op de ontwikkelingen van het populisme in Europa en Amerika, én op het wanbeleid van de regerende elites, die er overal in Europa een puinhoop van hebben gemaakt. We zullen hieronder aandacht besteden aan zijn opmerkingen over het populisme. Nu is het eerst tijd voor zijn uitspraken over de elites, die scherp en hard zijn:

"Waarschijnlijk is Europa evenmin veilig in de handen van de gevestigde politiek. Die heeft een orde opgetuigd met fundamentele gebreken. Zo hebben de Europese elites nog geen geloofwaardig antwoord gevonden op de onvrede over migratie en is er een fundamenteel veiligheidsprobleem. Het is niet zeker dat de Europese landen zichzelf militair kunnen verdedigen mocht dat nodig zijn. Europa heeft bovendien last van lage economische groei, zeker in de periferie."

Het zal niemand verbazen dat FVD-leider Thierry Baudet bijzonder te spreken is over deze citaten van Ferguson:
https://twitter.com/fvdemocratie/status/1038393841735397381
Helaas voor Baudet vergeet hij daar wel bij te vermelden dat Ferguson óók weer niet overdreven gecharmeerd is van het populisme, zéker niet van de Europese variant:

"Populisme in Europa is juist radicaler dan in de VS. Terwijl Trump in het Witte Huis zit, runt de Republikeinse partij het Congres en de regering. In Europa worden de traditionele partijen uit de regering gejaagd. Er zit een vreemde cognitieve dissonantie in de Europese politiek. Nog altijd wordt gedacht dat Amerika het toppunt van hedendaags populisme is, maar een substantieel deel van de Europese kiezers kijkt instemmend naar Trumps beleid. Trumps moslimban bijvoorbeeld is populairder in Europa dan in de VS..."

En op de vraag of 'de toekomst van Europa veilig is in de handen van de populisten?' antwoordt hij:

"Die vraag is lastig te beantwoorden. Populisme is een vluchtig fenomeen. Bovendien moeten de populistische regeringen nog bewijzen dat ze economische groei kunnen leveren en het vertrouwen van de markten kunnen winnen."

Het antwoord is dus: waarschijnlijk niet (maar, voegt hij daar aan toe, want de citaten over de elites komen hierna), maar de elites hebben Europa al ernstig verzwakt en zullen haar vrijwel zeker de vernieling in helpen. Aldus Ferguson.
Helaas valt daar weinig op af te dingen. Het nationaal-populisme is zeker weten niet goed, maar het populisme is alleen maar in opkomst omdat de gevestigde politici en partijen gefaald hebben. Dat is nu al duidelijk, maar de kans is zeer groot dat dit falen de komende jaren alleen maar duidelijker en ernstiger wordt, want, zoals Ferguson ook zegt in het interview, er komen waarschijnlijk in ieder geval nog twee grote crises aan: één financiële en één met betrekking tot immigratie en integratie.
Kortom, er staan ons vrijwel zeker nog enkele bijzonder onrustige jaren te wachten; of populisten óf de elites het nu voor het zeggen hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten