Nieuw boek: 'Minister van Defensie Amerika zegt dat Trump het begripsvermogen heeft van een 11-jarige'

Geen categoriesep 04 2018, 19:00
We kunnen het weglachen, maar helaas klopt het voor een deel wel degelijk.
Bob Woodward -- dat is één van de twee journalisten die er jaren geleden voor zorgde dat Richard Nixon af moest treden als president vanwege Watergate -- heeft een nieuw boek geschreven. De titel van het boek, dat binnenkort uit wordt gebracht is "Fear." Oftewel: "Angst." Het onderwerp: het presidentschap van Donald Trump, en dan met name de manier waarop het Witte Huis zelf opereert.
Volgens de Washington Post blijkt uit het boek dat Trumps medewerkers met grote regelmaat met hun handen in het haar zitten omdat ze hem steeds weer voor enorme fouten moeten behouden. Ook laten ministers zich met enige regelmaat in extreem felle bewoordingen uit over de president. Zo zou generaal Mattis, de minister van Defensie, gezegd hebben dat Trump het begripsvermogen heeft van een 10- of 11-jarige:

At a National Security Council meeting on Jan. 19, Trump disregarded the significance of the massive U.S. military presence on the Korean Peninsula, including a special intelligence operation that allows the United States to detect a North Korean missile launch in seven seconds vs. 15 minutes from Alaska, according to Woodward. Trump questioned why the government was spending resources in the region at all.

“We’re doing this in order to prevent World War III,” Defense Secretary Jim Mattis told him.

After Trump left the meeting, Woodward recounts, “Mattis was particularly exasperated and alarmed, telling close associates that the president acted like — and had the understanding of — ‘a fifth- or sixth-grader.’ ”

Natuurlijk zullen Trumpfans onmiddellijk roepen dat dit het zoveelste werk is van een 'linkse journalist' die Trump kapot wil maken. Misschien. Maar Woodward is niet zomaar een journalist. Hij staat er terecht om bekend dat hij diepgravend onderzoek verricht voor zijn publicaties, en dat hij behoorlijk neutraal is. Er zijn niet veel journalisten die door beide kanten van het politieke spectrum gerespecteerd worden. Woodward is daar wel degelijk één van.
Ook de Chief of Staff, alweer een (oud-) generaal namelijk John Kelly, laat zich in besloten kring in niet mis te verstane bewoordingen uit over zijn baas:

"He’s an idiot. It’s pointless to try to convince him of anything. He’s gone off the rails. We’re in Crazytown. I don’t even know why any of us are here. This is the worst job I’ve ever had."

Trump zelf haalt ook met enige regelmaat hard uit naar zijn ministers. Zo noemt hij de minister van Justitie, Jeff Sessions, "een domme vent uit het zuiden" die "geestelijk gehandicapt" is. En tegen zijn minister van Handel liet hij eerder weten dat die voortaan geen onderhandelingen meer mocht voeren omdat "je over je top bent."
Kortom, dit boek bevestigt het beeld dat Trump er een enorme puinhoop van maakt. Gelukkig betekent dit niet dat hij niets goed doet. Er zijn wel degelijk goede maatregelen die hij genomen heeft. Tegelijkertijd is het wel zo dat het enigszins zorgwekkend is dat het zo'n chaos is in het Witte Huis. Je vraagt je af hoe lang dit nog relatief goed kan gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten