snapshot5

Plan voor probleemwijk van Dijkhoff wordt zelfs afgewezen door VVD premier Rutte

Geen categoriesep 21 2018, 17:30
Eerst kreeg Klaas Dijkhoff een stormvloed aan kritiek over zich heen in de Tweede Kamer en nu heeft die ook een negatieve reactie gekregen van Mark Rutte. Ze komen allebei uit de VVD, maar je ziet dat Rutte zich moet houden aan de coalitieafspraken. Daarom kan hij niet positief reageren op het plan van Dijkhoff. Op die manier kan Dijkhoff met de staart tussen zijn benen stilletjes weglopen.

Rutte komt met het voorstel om in omringende landen te kijken, zoals Denemarken, Duitsland en België, hoe ze hun integratieproblemen aanpakken. Hij reageert op het omstreden voorstel van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff om mensen die in een probleemwijk zich misdragen dubbel zo hard te straffen. Andere partijen, ook coalitiepartijen CDA en D66, vinden het een slecht plan en vinden dat het strafrecht niet aangepast mag worden.

Rutte belooft de Kamer dat in dat onderzoek niet gekeken wordt naar het strafrecht, maar alleen naar het bestuursrecht. "Het kabinet gaat niet met voorstellen komen, want dat is strafrechtelijk lastig", aldus de premier. "We kijken naar de successen en failures in die landen." Dijkhoff zei op het idee te zijn gekomen, omdat er in Denemarken ook zo iets gebeurt.

Dijkhoff wilde een discussie starten, maar zijn voorstel is volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Men classificeerde het plan als een bliksemafleider voor het afschaffen van de dividendbelasting en inhoudelijk kwam Dijkhoff ook niet goed naar voren. Hij kon maar niet concreet worden en daardoor werd zijn voorstel nog ongeloofwaardiger.
Toch geeft Rutte aan dat er goed gekeken zal worden naar landen zoals Denemarken, waar het plannetje van Dijkhoff vandaan lijkt te komen. Daarnaast wordt er ook een onderzoek gestart met een staatscommissie naar integratie, immigratie en overbevolking. Er ligt dus nog genoeg op de agenda, alleen is het nog de vraag hoe lang het allemaal gaat duren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten