Rutte sinds eerste kabinet al bezig met afschaffen dividendbelasting

Geen categoriesep 08 2018, 11:00
December 2010, toen Mark Rutte nog een baby-face had en net twee maanden met zijn eerste regeerperiode bezig was, was hij al bezig met praten over het afschaffen van de dividendbelasting. Shell schoof het onderwerp voor z'n neus. Dat meldt RTL Nieuws.
RLT Nieuws wist op basis van de Wob, de Wet openbaarheid van bestuur, te achterhalen dat 'sinds den beginne'(pdf) Rutte al werd benaderd door Shell en gesprekken voerde omtrent een fiscaal vestigingsklimaat, met name de dividendbelasting. Naast Shell stonden er ook gesprekken met topmannen van Akzo, Philips en Unilever op de planning. Schijnbaar vormen de vier een clubje onder de naam 'ABUP' en voeren zij periodiek overleg met het ministerie van Financiën. Zij wilden in 2008 al van de belasting af.
Rutte lijkt daarmee bought and paid for, volledig in de zak van 'het grootkapitaal' zoals de socialisten zouden zeggen. En geef ze eens ongelijk. Prima als de dividendbelasting de nek wordt omgedraaid wanneer er hard bewijs voor kan worden gevonden dat dit ten gunste van Nederland zou zijn. Dit kwam echter uit geen enkele conclusie naar voren!
Unilever heeft nu echter wel toegezegd haar hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen maar ook dit blijkt niks voor Nederland op te leveren. Wat is dan hetgeen dat Rutte eindelijk over de streep trok om de dividendbelasting af te schaffen? Staat hem een mooi baantje te wachten na zijn regeerperiode? Lilian Marijnissen van de SP zal hem dinsdag het vuur aan de schenen proberen te leggen tijdens het vragenuurtje van de Tweede Kamer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten