Theresa May 'verrassend hard en onbuigzaam' aldus voorzitter Europese raad Donald Tusk

Geen categoriesep 22 2018, 12:00
Volgens Donald Tusk is niet de Europese Unie maar juist Theresa May 'opvallend compromisloos' tijdens de brexit-onderhandelingen. Dit is een reactie op May die de EU 'starheid' verweet. Via NOS.
May verliet afgelopen donderdag de onderhandelingen met lege handen. De EU zou haar voorstellen hebben afgeschoten zonder tekst of uitleg, laat staan een tegenvoorstel. Zij vond dat de EU maar een alternatief moest bieden.
De EU vond haar voorstel om wél toegang te houden tot de interne markt voor goederen maar niet voor vrije verkeer van personen, onacceptabel. Noord-Ierland was een ander heikel punt waar men ook niet over uit kwam.
Tusk meent echter dat May allang wist hoe de EU over haar voorstellen dacht. Hij beschouwt het dan ook als oneerlijk om zulke voorstellen te doen, wetende dat ze toch worden afgeschoten, om vervolgens te klagen dat de EU niet met een alternatief of uitleg komt. Tusk beschuldigde haar, weliswaar plagend, van cherry picking in een Twitterbericht waar beide met cakejes te zien zijn. 'A piece of cake, perhaps? Sorry, no cherries.' berichtte hij May.
In Frankrijk zijn ze een stuk optimistischer ondanks dat de Franse minister van Europese Zaken vertelt dat ze er beter op voorbereid kunnen zijn dat er geen deal komt. Dan kan het ook alleen maar meevallen. De Duitsers gaven de Britten in nette bewoordingen een tik op de vingers. Zij zijn er niet van gediend dat de EU als oneerlijk wordt bestempeld en prima handreikingen willen doen binnen de kaders van de principes van de EU. Dat is eigenlijk de equivalent van een middelvinger in fluwelen handschoen richting May.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten