Theresa May zet haar hakken in het zand: 'no deal' nog dichterbij na impasse in Brexit onderhandelingen

Geen categoriesep 21 2018, 21:30
''No deal is better than a bad deal!'' Dat is wat Theresa May altijd heeft gezegd. Of ze dat wel of niet meende, daar zullen we snel genoeg achter komen. Er is een impasse in de Brexit-onderhandelingen en het lijkt er niet op alsof het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie daar uit gaan komen. Tenminste, niet als geen van beiden een stap naar voren doet. Volgens May komt het allemaal door de Europese Unie.

De EU biedt Groot-Brittannië twee opties. Een ervan is dat het land kiest voor een vergelijkbaar model als Noorwegen. Dan zou Groot-Brittannië binnen de Europese Economische Ruimte blijven. Het vrij verkeer van personen blijft daardoor mogelijk.

"In normale taal komt dat erop neer dat wij ons nog steeds aan alle EU-regels moeten houden", zegt May daarover. "Dat zou het referendum dat we twee jaar geleden hebben gehouden tot een lachertje maken."

Daarnaast zou je aan allerlei regels moeten voldoen waar je dan ook geen inspraak hebt op het in stand komen ervan. Dat zou je in een nog slechtere positie plaatsen als dan het Verenigd Koninkrijk al in zit als lid van de EU. Tenminste, zoals de Britten het zien. Het is in elk geval een wezenlijke verslechtering als het gaan om democratische vrijheid en handelsvrijheid.

De andere optie komt neer op een vrijhandelsverdrag voor Groot-Brittannië. Dan komen er controles bij de grenzen met de EU. Noord-Ierland zou een uitzondering vormen en wel binnen de douane-unie blijven.

Dat zou betekenen dat er een grens komt tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Onacceptabel, vindt May. "Ik zal daar nooit in meegaan", zegt May. "Dit deelt ons land in de praktijk op in tweeën. Dat zou een slecht akkoord zijn. En ik heb liever geen akkoord dan een slecht akkoord."

Laten we voorop stellen dat de Europese Unie er niet bij gebaat is als dit makkelijk is voor de Britten. De Unie is er ook niet bij gebaat als de Brexit een succes wordt en landen zien dat het einde van het lidmaatschap van de Europese Unie niet het letterlijke einde betekent. 'There is life after the EU.' Dat moet natuurlijk geen motto worden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten