Tweede Kamer neemt overbevolking en immigratie serieus: staatscommissie om de oorzaken te onderzoeken

Geen categoriesep 20 2018, 12:00
We hebben het deze week vaak in de media vaak gehad over de cijfers van de VN als het gaat om overbevolking en de belangrijkste oorzaak daarvan: immigratie. Als we niet uitkijken dan zijn er over iets minder dan een halve eeuw meer dan 20 miljoen Nederlanders. Dat gaat dit kleine land niet aankunnen en we moeten oppassen voor de demografische en economische gevolgen.

Hoogleraar sociale demografie Jan Latten noemt het ‘hoognodig’ dat er een onderzoek komt naar de bevolkingsgroei in Nederland. Hij maakt zich zorgen over de veranderende samenstelling van de bevolking, door immigratie. ,,We zien al jaren dat gelijkgestemden in Nederland samenklitten, van integratie is nauwelijks sprake.”

Als het aandeel allochtonen in Nederland de komende jaren toeneemt, wat de verwachting is, dan neemt de tweedeling ook toe, stelt Latten. ,,Uit recent onderzoek blijkt dat veel jonge Turkse en Marokkaanse moslims in Nederland steeds orthodoxer worden. En die jongeren nemen ook afstand van de Nederlandse samenleving.”

De hele coalitie lijkt voorstander te zijn voor een onderzoek en een staatscommissie die zich daarmee bezighoudt. Alleen D66 beklemt nadrukkelijk dat het niet alleen een onderzoek moet zijn dat gericht is op immigratie. Volgens Pechtold is immigratie nodig om de economie draaiende te houden en om de vergrijzing tegen te gaan. De kans is dus aanwezig dat het onderzoek door politieke invloed fundamenteel aangetast kan worden.
Er moet onderzoek gedaan worden naar alle oorzaken en gevolgen, daar ben ik het mee eens, maar om van tevoren al op deze manier het onderzoek af te bakenen, dat is zeer onverstandig. Ik ben al blij met het feit dat de Tweede Kamer dit fenomeen serieus genoeg neemt om een grootschalig onderzoek in te stellen.

In de jaren 70 is voor het laatst door een staatscommissie onderzoek gedaan naar de bevolkingsgroei. ,,Dat was niet simpel en de materie lag uitermate gevoelig”, zegt VVD’er Dijkhoff. Dat is ook nu het geval: net als toen vinden partijen dat Nederlandse waarden onder druk staan door de komst van mensen van niet-westerse afkomst.

Scheffer is blij met de steun voor het onderzoek. ,,In Canada gebeurt dit al veel langer. Daar is meer rust rond het immigratievraagstuk, omdat mensen meer houvast hebben. Zij weten: zoveel arbeidsmigranten komen erbij, zoveel vluchtelingen vangen we op.”

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten