FBI-rapport pleit Trump-rechter Kavanaugh vrij: #metoo-strategie Democraten lijkt mislukt

Geen categorieokt 04 2018, 18:00
Het onderzoek dat de FBI heeft uitgevoerd naar de achtergrond van de Supreme Court kandidaat Brett Kavanaugh is afgerond. Naar alle waarschijnlijkheid zal er komende dagen gestemd gaan worden over de benoeming. Een benoeming die heel wat losmaakt bij de Amerikanen.
Of deze commotie uitsluitend komt door de persoon Kavanaugh valt te betwijfelen. Hoe trots de Amerikanen ook zijn op hun 'Constitution', er zitten grote tekortkomingen in en de opzet van de Supreme Court is er daar één van. Los van het feit dat het aantal personen in vergelijking met de Nederlandse Hoge Raad erg klein is, kun je stellen dat de Supreme Court een politiek instrument is en niet het onafhankelijk orgaan zoals het bedoeld is. Dit blijkt wel als je bedenkt dat de President een kandidaat voorstelt en de Senaat deze al dan niet goedkeurt.
De grote invloed van de politiek op het hoogste federale rechtssysteem werd erg duidelijk aan het einde van de tweede presidentiële termijn van Obama toen een van de Supreme Court rechters (Antonin Scalia) een half jaar voor de presidentsverkiezingen in 2016 kwam te overlijden. De Republikeinen hebben toen de benoeming van Obama's kandidaat tegengehouden in de hoop dat de verkiezingen een Republikeinse president zou opleveren. Toen dit in de vorm van Trump gelukt was, is uiteindelijk de rechtse conservatieve rechter Neil Gorsuch benoemd. Hoe politiek wil je het hebben!?
Nu we weten dat het hoogste rechterlijke orgaan in Amerika buitengewoon politiek van aard is, is het niet moeilijk te begrijpen dat er omtrent de kandidatuur van Kavanaugh zo ontzettend veel te doen is. De linkse 'Liberals' (niet te verwarren met liberalen in Nederland) zijn als de dood dat er na jaren van een links georiënteerde Supreme Court voor lange tijd meer rechtse conservatieve rechters zitting zullen hebben. Zij zullen er dan ook alles aan doen om dit te voorkomen. Een seksueel geaarde aanklacht in het #metoo-tijdperk lijkt een goed overwogen strategie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten