Nederlandse Europarlementariërs strijden voor meer financiële transparantie in Europees Parlement

Geen categorieokt 04 2018, 7:53
Het Europees Parlement krijgt heel veel geld en de Europarlementariërs worden rijkelijk beloond voor hun diensten. Naast hun normale salaris krijgen ze ook een vergoeding ter waarde van maximaal 4400 euro. Wat met die vergoeding gebeurt? Niemand weet het en het Europees Hof heeft bepaald dat niemand het ook hoeft te weten.
Daar gaan de Europarlementariërs zelf over, vinden de Nederlanders Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Dennis de Jong (SP). Als het Parlement wordt bepaald vanuit publiek kapitaal, dan moet dat ook goed verantwoord worden. Het Nederlands calvinisme steekt in dit debat de kop op en ze denken dat ze ook nog eens een meerderheid achter zich kunnen krijgen.

Volgens Gerben-Jan Gerbrandy heeft het Parlement echter zelf het laatste woord. "We hebben het Bureau opgedragen een regeling te bedenken, dat kan niet zo moeilijk zijn", zegt de politicus in Straatsburg, waar het Europees Parlement deze week vergadert. "Het zou wel heel brutaal zijn om de wens van een meerderheid van het parlement naast je neer te leggen. Het zijn publieke uitgaven en die moeten ook publiekelijk verantwoord worden."

Het klinkt misschien raar, maar in het Parlement bestaan verschillende realiteiten naast elkaar. Binnen Europa zijn er verschillende politieke culturen. Dus ook verschillen qua transparantie. Men doet vaak alsof het Europees Parlement een soort Nederlands politieke cultuur heeft, maar corruptie en verduistering is niet raar in delen van Europa. Die cultuur wordt meegenomen naar het Europees Parlement. Ik denk dus ook dat deze twee parlementariërs nog wel een keer achter hun oren moeten krabbel, voordat ze zeker kunnen zijn van steun. Niet iedereen heeft baat bij financiële transparantie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten