rutte

Peilingen: VVD breekt door het ijs na uitspraken Unilever over dividendbelasting

Geen categorieokt 07 2018, 9:46
De afgelopen week was geen goede week voor Rutte en zijn partij, de VVD. Nadat Unilever bekendmaakte het besluit om een kantoor in Rotterdam te openen te annuleren kwam er hoongelach voor Rutte. Pijnlijk! Het lijkt er nu op dat de discussie over de dividendbelasting gaat knagen aan de grootste regeringspartij van ons land. De meest recente peilingen van Maurice de Hond (07-10-2018) ondersteunen dit beeld want de VVD verliest deze week welgeteld twee zetels! Verder laten de peilingen weinig nieuws zien.
Van 33 zetels naar 24 in anderhalf jaar na de verkiezingen. Het verlies begint nu wel te knagen en de machtspositie van de liberalen staat onder druk. Rutte was deze week duidelijk geirriteerd en zal deze uitslag dan ook wel verwacht hebben. Unilever kondigde deze week aan waarschijnlijk toch geen kantoor in Nederland te openen. In een persconferentie kwam de irritatie van de premier duidelijk naar boven. Rutte begrijpt heel goed wanneer er politieke spelletjes worden gespeeld en de aankondiging van Unilever kwam op een zeer slecht moment. De vragen van de journalisten stoelden vrijwel allemaal op de kerngedachte dat Rutte afgaat als een gieter. Rutte zei geïrriteerd: "ik ga niet in 'sport termen' hierover spreken" beet hij de journalisten toe. De discussie over de dividendbelasting doet de VVD pijn en het begint nu echt te knagen. De voorsprong op de andere partijen slinkt snel.
De resultaten van de meest recente peiling door Maurice de Hond,  7 oktober 2018.
De resultaten van de meest recente peiling door Maurice de Hond, 7 oktober 2018.
Het grote nieuws is dus niet dat de PvdA en FvD een zetel winnen, maar dat de VVD er twee verliest. Een meerderheid is voor het behouden van de huidige regelingen rondom de dividendbelasting, aldus de Hond. Zo vindt 69% dat de huidige regel in stand moet worden gehouden en gaf slechts 21% aan voorstander te zijn voor het afschaffen (of verlagen) van de dividendbelasting. Deze discussie doet de VVD dus geen goed en Rutte weet dit. Dat is ook de reden waarom hij zo concreet mogelijk benoemd hoe de vork in de steel steekt en vermijdt hij emotioneel geladen uitspraken. Voor de VVD is het nu all hens aan dek om deze discussie zo snel mogelijk en met draagvlak te beëindigen. Rutte kan het beste hopen dat Unilever hem niet volledig in de steek laat...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten