Linkervleugel CDA wint strijd om OS

Geen categorieaug 13 2010, 19:00
Jammer, jammer, jammer, de linkervleugel van het CDA heeft de strijd om ontwikkelingssamenwerking dan toch gewonnen. Elsevier bericht dat Maxime Verhagen zowel Mark Rutte als Geert Wilders overtuigd heeft dat er niet bezuinigd moet worden op OS in de komende jaren. Beide partijen willen dat namelijk wél; en flink ook.
Aangezien zowel de VVD als de PVV er echt van overtuigd waren dat er per direct bezuinigd worden op OS, heeft Verhagen buitengewoon goed onderhandelt. Meer kun je er niet van zeggen. Jammer, maar helaas: 1-0 voor Maxime.

Volgens ingewijden blijft de internationale afspraak, om 0,7 procent van het nationaal inkomen door te sluizen naar arme landen, overeind...

Het meningsverschil zou de afgelopen week echter zijn beslecht in het voordeel van de christen-democraten, meldt dagblad Trouw vrijdag. Hierdoor blijft de Nederlandse bijdrage grotendeels overeind en hoeft de sector minder te bezuinigen dan werd gevreesd.

De kans is groot dat Verhagen zijn collega-onderhandelaars heeft overtuigd door duidelijk te maken dat hij deze (relatief kleine) overwinning nodig zou hebben om de linkervleugel van zijn partij te pacificeren. De Doekle Terpstras van deze wereld vinden het al niets dat hun partij gaat samenwerken met de PVV, maar als er dan ook nog eens op OS bezuinigd wordt zijn de rapen pas echt gaar, zal Verhagens visie zijn geweest.
Aangezien Wilders en Rutte ook de domsten niet zijn begrijpen zij bovenstaande natuurlijk ook, wat dan ook ongetwijfeld de reden is dat men Verhagen zijn zin heeft gegeven.
Nogmaals: buitengewoon jammer omdat het echt tijd is om minder geld uit te geven aan OS (ook al omdat ontwikkelingshulp weinig effectief is), maar het is zondermeer te begrijpen dat zowel Rutte als Wilders besloten hebben een stapje terug te doen.
Overigens is het buitengewoon interessant om te ontdekken wat de VVD en de PVV teruggekregen hebben van Verhagen. Waar en wat levert het CDA in?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten