Amerika waarschuwt Europa-reizigers voor mogelijke terroristische aanslag

Geen categorieokt 03 2010, 12:45
Washington heeft Amerikanen die Europa in de komende dagen / weken willen bezoeken aangeraden grote massa's te ontwijken en waakzaam te zijn. Dit nadat Europese inlichtingendiensten vorige week een Al-Qa'ida-complot ontrafelden.
Al Qaeda wilde de aanval in Mumbai twee jaar geleden herhalen. "Bij het huidige complot zouden ook teams van gewapende mannen naar drukke plaatsen worden gestuurd om zo veel mogelijk burgers dood te schieten", aldus Elsevier. Zij zouden steden in Groot-Britannië, Frankrijk en Duitsland op het oog hebben.

Volgens functionarissen is het complot nog niet geheel ontrafeld, maar zijn aanslagen niet direct op handen. Er zouden nog geen arrestaties zijn verricht, maar meerdere individuen worden in de gaten gehouden. Onder hen zijn Britse burgers van Pakistaanse komaf en Duitsers van Afghaanse origine.

Hier word ik dus echt helemaal gek van. Het complot is ontrafeld... maar niemand is gearresteerd. Hoe kan je het dan helemaal ontrafeld hebben? Daarvoor moet je de wannabe terroristen toch echt veilig achter slot en grendel moeten hebben, of ben ik nou zo negatief?
Dit soort terroristen zijn zo gevaarlijk omdat zij niet opvallen. Zij weten hoe ze zich in het westen moeten gedragen; ze spreken westerse talen goed, en hebben zelfs een westers paspoort. Met de beveiliging die we tegenwoordig hebben zijn we, zou je denken, redelijk beschermd tegen aanvallen van buitenaf, zoals de aanslagen van 9/11. Maar van binnenuit is het natuurlijk een veel gecompliceerder verhaal.
In dit opzicht is het van belang dat Europese overheden moskeeën goed in de gaten houden. Fundamentalisten hebben er namelijk een handje van moskeeën eerst te infiltreren en vervolgens over te nemen, en ze in propagandahuizen te veranderen voor Al Qaeda en andere extremistische groeperingen. Zoals ik het begrijp zijn zij daar met name in Duitsland al in grote mate in geslaagd. Europa moet met een antwoord komen op dit soort kwalijke praktijken. Doet zij dat niet, dan neemt het gevaar van home grown terrorism alleen maar toe in de komende jaren - en als dat zo is, zal dit niet de laatste keer zijn dat Washington een "travel alert" doet uitgaan voor Europa.
UPDATE: het travel alert is een feit.
Daarnaast bericht de Amerikaanse zender ABC dat de wannabe terroristen niet alleen ontkomen zijn aan arrestatie, maar dat ze hun doelen gekozen hebben en klaar staan om in actie te komen. Met name toeristenattracties en vliegvelden worden als mogelijke doelen genoemd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten