Hou je d'r buiten Guy!

Geen categorienov 10 2010, 15:34
Guy Verhofstadt heeft de reputatie een moralist te zijn. Hij predikt graag hoe het moet, zonder ooit aan te tonen of wat hij voorschrijft ook daadwerkelijk mogelijk is. Derk Jan Eppink noemt hem dan ook een 'voluntarist', iemand die vooral wil, maar niet goed weet hoe. Na eerder de multiculti en het Europees federalisme te hebben omarmd, komt hij nu met een volgende kruistocht - tegen het nationalisme en het populisme:

Europarlementariërs van uiteenlopende partijen zijn een samenwerkingsverband begonnen tegen nationalisme en populisme in Europa. Een van de oprichters is de Belgische liberaal Guy Verhofstadt, die er grote moeite mee heeft dat de Nederlandse regeringspartij VVD zich door de PVV laat gedogen.

Een Europese kruistocht tegen Nederlandse rechtse samenwerking? Het doet denken aan die eerdere Belgische kruistocht, die tegen de Oostenrijkse coalitie waarin ook de FPÖ van Jorg Haider plaats had genomen (niet Jorg Haider zelf overigens, maar da's een andere zaak). Een schande was het, volgens Guy. Er moest een boycot komen! Europa deed voor de vorm even alsof men het allemaal ook heel erg vond, maar ging uiteindelijk toch gewoon over tot de orde van de dag. Zoals zo vaak stond Guy na een dag fanatiek moreel gepreek weer helemaal alleen in de koude kerk van het eigen gelijk. Zo zal het hem deze keer ook weer vergaan, vermoed ik. Voor politieke paljasserij is in het Europees Parlement een grote markt, maar de praktische betekenis van dit soort loze gebaren is buiten de Hemicycle nihil.
Overigens is het teveel eer om Verhofstadts oprispingen uitsluitend toe te schrijven aan morele zendingsdrang. Uiteindelijk is het allemaal vooral voor intern Belgisch politiek gebruik bedoeld. Guy heeft namelijk zijn hele politieke lot - en dat van zijn partij, de inmiddels naar links afgezwaaide VLD - verbonden aan het in stand houden van het volstrekt ondemocratische cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang. Omwille van dat doel verhief Guy ooit de multicultuur tot staatsreligie en haalt hij nu uit naar de nieuwe Nederlandse coalitie. Als het model blijkt te werken en het met de door links Nederland voorspelde massale schendingen van de mensenrechten wel meevalt, kan het in Vlaanderen immers niet langer worden volgehouden dat een cordon tegen het VB nog wel degelijk nodig is om democratie en mensenrechten te beschermen.
Een oude Belgische wetmatigheid luidt dat wat in Nederland gebeurt, doorgaans een paar jaar later ook in Belgie gebeurt. Verhofstadt weet dat uiteraard maar al te goed - vandaar zijn bijna wanhopige pogingen om het cordon via deze uithaal richting Den Haag overeind te houden. Veel succes daarmee, zou ik zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten