Welkom in de Weg Met Ons kerk

Geen categorienov 11 2010, 20:30
In de Amsterdamse gemeente Vrijburg was de remonstrantse predikant Joost Röselaers op een mieters idee gekomen: wat als hij nou eens een paar politici uitnodigde om tijdens de zondagdienst een praatje te komen geven - een soort preek zeg maar, maar dan anders? Voor de eerste dienst had hij ook al een uit-ste-kende kandidaat op het oog: het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Nou ja, goed, strikt gesproken hoort de kansel niet misbruikt te worden voor politieke doeleinden en Marcouch was ook nog eens een moslim die dus waarschijnlijk niet echt een orthodox-christelijk verhaal zou afsteken. Maar ja, het maatschappelijk belang was duidelijk:

De kerkdienst met de PvdA-politicus wil een statement zijn tegen de polarisatie tussen levensovertuigingen in de samenleving; islam en christendom kunnen wél samengaan.

De PVV-brigades hingen uiteraard meteen aan de bel om te waarschuwen tegen de oprukkende islamisering. Whatever. Mij lijkt dit vooral een schrijnend geval van zelf-ontchristelijking. Een predikant die omwille van een volstrekt van het geloof losstaande politieke zaak politici uitnodigt om in zijn kerk politieke praatjes te verkondingen die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook nog eens volstrekt losstaan van de christelijke heilsboodschap*, vanaf zijn eigen kansel nota bene - dan ben je echt van God los.
* Van de volgende spreker Frits Bolkestein kan ik u ook al verklappen dat die nul komma niets heeft met het christelijke geloof; hooguit met de christelijke cultuur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten