Mubarak machteloos

Geen categoriejan 28 2011, 22:12
Het is Elsevier ook opgevallen dat het er alle schijn van heeft dat de Egyptische president Hosni Mubarak volstrekt machteloos is. De man die al decennia over zijn land heerst slaagt er maar niet in de demonstraties de kop in te drukken.
Sterker nog, het leger lijkt nu definitief de kant te hebben gekozen van de demonstranten, wat inhoudt dat Mubarak maar beter linea recta naar het buitenland kan verkassen. Als de militairen zich tegen hem keren heeft hij namelijk werkelijk geen been meer om op te staan.
De vraag is dan ook wie nu de leiding over het land heeft? Zijn het de Islamistische Moslim Broederschap? Of zijn de liberale, seculiere groepen dusdanig sterk dat ze het heft eindelijk in handen kunnen nemen? En wie wordt als nieuwe leider naar voren geschoven? Zal het dan toch Mohamed ElBaradei zijn? Gisteren beweerden vriend en vijand nog dat hij vrijwel geen invloed heeft en aanzien geniet in eigen land, maar de gebeurtenissen van vandaag lijken dat tegen te spreken.
Overigens zijn de Egyptische demonstranten niet onverdeeld positief over de houding van Amerika. Als dit gebeurt was tijdens Bush zijn presidentschap had je er vergif op kunnen innemen dat Amerika duidelijk hun kant had gekozen (als hij geloofde dat de Moslim Broederschap eronder gehouden kon worden, tenminste). Obama is veel voorzichtiger; hij durft zich eigenlijk nog niet echt uit te spreken, behalve dan dat hij vindt dat Mubarak 'vredige demonstraties' moet toestaan en wat vriendelijker moet omgaan met de oppositie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten