Mubarak machteloos

Foto:

Het is Elsevier ook opgevallen dat het er alle schijn van heeft dat de Egyptische president Hosni Mubarak volstrekt machteloos is. De man die al decennia over zijn land heerst slaagt er maar niet in de demonstraties de kop in te drukken.

Sterker nog, het leger lijkt nu definitief de kant te hebben gekozen van de demonstranten, wat inhoudt dat Mubarak maar beter linea recta naar het buitenland kan verkassen. Als de militairen zich tegen hem keren heeft hij namelijk werkelijk geen been meer om op te staan.

De vraag is dan ook wie nu de leiding over het land heeft? Zijn het de Islamistische Moslim Broederschap? Of zijn de liberale, seculiere groepen dusdanig sterk dat ze het heft eindelijk in handen kunnen nemen? En wie wordt als nieuwe leider naar voren geschoven? Zal het dan toch Mohamed ElBaradei zijn? Gisteren beweerden vriend en vijand nog dat hij vrijwel geen invloed heeft en aanzien geniet in eigen land, maar de gebeurtenissen van vandaag lijken dat tegen te spreken.

Overigens zijn de Egyptische demonstranten niet onverdeeld positief over de houding van Amerika. Als dit gebeurt was tijdens Bush zijn presidentschap had je er vergif op kunnen innemen dat Amerika duidelijk hun kant had gekozen (als hij geloofde dat de Moslim Broederschap eronder gehouden kon worden, tenminste). Obama is veel voorzichtiger; hij durft zich eigenlijk nog niet echt uit te spreken, behalve dan dat hij vindt dat Mubarak ‘vredige demonstraties’ moet toestaan en wat vriendelijker moet omgaan met de oppositie.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologie├źn (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!