Links manifest toont pijnlijk de onderlinge verdeeldheid

Geen categoriefeb 28 2011, 11:26
Hilarisch, links komt weer met een 'Manifest Tegen het Kabinet'. Zo wordt het althans aangekondigd, in werkelijkheid toont het manifest pijnlijk hoe verdeeld links eigenlijk is.
NRC is natuurlijk buitengewoon ingenomen met de linkse krachtenbundeling en de nieuwe meest progressieve krant van Nederland brengt het nieuws dan ook met een zucht van opluchting. De krant kon maar liefst vier partijen noemen die het manifest ondertekenden: Pvda, SP, Groenlinks en CU. Daarnaast doen ook de stakers van de FNV mee en ook Herman van Veen, artistieke grootheid maar linksgekkie, heeft getekend.
De linksisten keren zich tegen pijnlijke hervormingen op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking. Niets mis mee om daar actie voor te voeren.

Het manifest spreekt zich uit tegen de kabinetsplannen om 2,1 miljard euro te bezuinigen op mensen met een arbeidsbeperking. Het kabinet wil het geld voor de sociale werkvoorziening, jonggehandicapten en bijstand samenvoegen. Gehandicapten die niet meer dan het minimumloon kunnen verdienen, moeten in de sociale werkplaatsen terecht komen.

Een deel van de oplossing voor fysiek of verstandelijk beperkte mensen ligt natuurlijk in het afschaffen van het minimumloon. Dat houdt hen namelijk van de (reguliere) arbeidsmarkt. Hun productiviteit is voor veel werkgevers te laag om het minimumloon voor te bieden. Maar goed, dat terzijde. Het probleem blijft dat die 2,1 miljard toch echt ergens anders van daan moet komen. Bezuinigen is gewoonweg noodzakelijk, dus links zal een alternatief moeten bieden en de benodigde bezuinigingen ergens anders moeten weghalen.
Het is vooral ernstig dat links slechts over dit setje beleidsvoornemens consensus kan bereiken. Is er dan werkelijk niet meer gedeelde grond? Het manifest is daarmee een jammerlijk brevet van onvermogen van de linkse oppositie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten