Roel Kuiper (ChristenUnie): christelijk geloof is superieur aan islam

Een interessante momentopname uit het televisiedebat van gisteravond. PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf vroeg CU-lijsttrekker Roel Kuiper op de man af of het christendom als godsdienst niet duizend treden boven de islam stond. De Graaf zal misschien hebben gedacht dat hij een ‘gotcha’ vraag had gesteld. De ChristenUnie is de afgelopen jaren immers steeds meer in een politiekcorrecte, centrumlinkse partij veranderd. Het zou vast een mooi televisiemomentje opleveren als Kuiper net als zijn leider Andre Rouvoet zou weigeren een rechtstreekse vraag over de superioriteit van de waarheidsclaim van het christendom in vergelijking met die van de islam te beantwoorden. De Graaf had ongetwijfeld de vervolgopmerking klaar dat maar weer eens duidelijk was aangetoond dat het christelijk erfgoed echt alleen bij de PVV veilig zou zijn. In praktijk liep het net even anders.

Kuiper gaf op de rechtstreekse vraag namelijk een al even rechtstreeks antwoord. Ja, hij vond inderdaad dat het christendom als godsdienst hoger stond dan de islam. De islam schat de persoon van Jezus Christus namelijk verkeerd in door hem niet als de brenger van Genade te zien. De westerse wereld doet dat wel. Daardoor hebben begrippen als vergeving en liefde een centrale plaats in onze cultuur ingenomen. Een prima antwoord, dat De Graaf duidelijk even op het verkeerde been zette. Als hij scherper was geweest, had hij immers bij het afsluitende deel van Kuipers antwoord alsnog toegeslagen. Op Kuipers bewering dat we hier een rechtstaat hebben en dat *dus* alle geloven – inclusief de islam – gelijk behandeld moeten worden, viel immers zeker vanuit PVV-perspectief wel het een en ander af te dingen. En niet alleen vanuit PVV-perspectief. Zo beargumenteerde Frits Bolkestein een paar jaar geleden bijvoorbeeld dat christendom en islam helemaal niet gelijk behandeld hoeven te worden. Christelijke scholen ja dus, islamitische scholen nee. Wat zou Kuiper daarvan gevonden hebben? We mochten het helaas niet vernemen, althans: niet gisteravond.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. Harry

  Het Christendom is duizend keer beter dan de Islam. Er is sprake van vooroordelen als men beweringen voor realiteit houdt. Dit zijn aangeleerde overtuigingen die voor feiten worden aangezien. Als men zijn bewering ondersteunt met een kinderlijke fantasie (duizend keer beter), dan is de bewering in veel gevallen niet: – autenthiek (is het onderzocht door diegene die het beweert, is hij een geloofwaardig theoloog), – waar (is het bijv. meetbaar of vergelijkbaar), – volledig (waarom wel dúizend keer en geen máár duizend keer), – actueel (is het belangrijk). Vooroordelen ontstaan als men een oordeel van een ander niet verifieert op autenthiciteit, waarheid, volledigheid en actualiteit. Het ongekauwd doorslikt, introjecteert, de ander het oordeel vóór u laat nemen. Dit is typisch iets wat kinderen doen met het ouderlijk voorbeeldgedrag: het kopiëren van beweringen betreffende de werkelijkheid die iemand gehoord heeft. Veel van die beweringen zullen objectief gezien waar zijn. Andere zullen een weergave zijn van de misverstanden of fantasieën van de ouders over de wereld. Nog andere zullen beweringen zijn die vroeger waar waren maar nu niet meer. Als een volwassene meent dat zo’n bewering een realiteit weergeeft, dan heeft hij dit mogelijk overgenomen van ouderfiguren die dachten dat dit uitspraken over de werkelijkheid waren. Een ander voorbeeld van negatief oudergedrag is andere mensen denigreren en miskennen. Kinderen kunnen dit negatief ouderlijk voorbeeldgedrag overnemen. Harry Kooistra Winschoten

 2. Bookie

  http://www.youtube.com/watch?v=7adi7OMaWnA

  Aangezien de islam niet bestaat is een islamitische substroming als het alevitisme dan weer wel te verkiezen boven de orthodoxe gedachten van een CU of een SGP. Deze gedachten zijn weer te verkiezen boven het islamistisch gedachtegoed dat dan weer wel.

 3. Luuk

  @Bookie
  De notie dat vrijzinnig altijd beter is dan orthodox is pertinente onzin. Dat zeggen mensen die of zelf vrijzinnig zijn of in niets geloven. Logisch, want vrijzinnig is inhoudsloos en lijkt dus op in niets geloven.
  Over waarheid of ‘gewenstheid’ zegt het niets. Ik vind goddeloosheid zeer ongewenst bijvoorbeeld.

  +1 voor Kuiper.
  Goeie dude. Ga niet om hem stemmen.

 4. Sven

  Vind een wedstrijdje ver pissen tussen religies altijd iets aandoenlijks hebben.

 5. Arnold

  islam is geen religie, het is een ideologie zoals communisme of nationaal socialisme. Het onderdrukt de vrijheden van de individuen tbv grotere goed van de ideologie.
  Daarom kan de islam ook niet los gezien worden van politiek en wetgeving. Het is allemaal met elkaar verweven in de islam.
  Deze ideologie mag dan ook geen ruimte gegeven worden in een ideologie net zoals communisme en fascisme.

 6. Henri

  Ik heb niet veel op met religies; moet iedereen voor zichzelf weten en vooral geen ander daarmee lastig vallen. Dus of de één nu beter is dan de ander, zal mij een zorg zijn. Maar één ding weet ik zeker, en dat is dat onze westelijke beschaving (die inderdaad veel, maar niet alles te danken heeft aan onze christelijke achtergronden) veruit superieur is aan islamisme en alles wat daaraan gerelateerd is. Islam is een absoluut ongezonde voedingsbodem, tenzij je terrorist wil worden.

 7. Nittickson

  Het vervolg was waarschijnlijk dat Kuiper prompt een briesende Slob of Rouvoet aan de telefoon kreeg. benieuwd wanneer deze lamstalen hun congé krijgen – of het licht zien.

 8. Gielah

  Hmmmm…. het was die Arie Slob die indertijd, nadat een verslaggever het hem een paar keer achter elkaar vroeg, weigerde te zeggen, dat het christendom op een hoger niveau staat dan de islam.
  Ik heb het volkomen verbijsterd zitten aan te zien.
  Zo iemand mag en kan zich toch niet langer een christen noemen?

  Als ik Kuiper was zou ik deze Slob lekker laten briesen en hem ook nog even fijntjes inpeperen, dat hij ( Kuiper) zich tenminste niet als een Jezusverrader – in alle letterlijkheid – had gedragen, zoals Slob voor het oog van heel televisie kijkend Nederland heeft gedaan.
  Ik weet dat er in de C.U. ook een aantal heel integere christenen zitten, maar een bepaald ( bepalend?) van de C.U. politici schijnt elk principe overboord te sodemieteren…. als ze toch alsjeblieft maar vriendjes mogen zijn met ( antichristelijk) links.

  Overigens ben ik bepaald niet enthousiast over Kuipers bewering, dat alle godsdiensten gelijk behandeld zouden moeten worden.
  Je moet wel een erg oppervlakkige christen zijn om de islam een godsdienst te noemen.
  Het is duidelijk een ideologie of – als men het dan beslist in de richting van godsdienst wil trekken – hooguit een afgoderij.
  Nu moet ieder het zelf weten of hij of zij daar bij wil horen, maar Nederland zou eens moeten ophouden met overal de gelijkheidskwast overheen te zwaaien.
  Niet alles is gelijk en zeker niet alles is gelijkwaardig.

 9. Robert

  goede beschouwing van Oog op Morgen :

  31:00 tot 35:00 >

  http://nos.nl/radiouitzending/4994-met-het-oog-op-morgen-2300-uur.html

 10. nick

  Het viel mij inderdaad ook op en niets over te horen verder in msm. Nu is de Islam absoluut geen Godsdienst maar een totalitaire ideologie met religieuse aspecten om het volk onder de duim te houden maar dit terzijde.

  Wat mij ook opviel was het antwoord van Brinkman op de vraag wat er zou gebeuren wanneer het CDA erg zou verliezen. Hij melde dat hij verwachtte snel weer ‘hier’ te staan… bedoelde hij daarmee dat het CDA dan de stekker uit de coalitie trekt…ze zijn er toe in staat, ik vertrouw ze voor geen cent. Als het aan Maxime ligt niet, maar die raakt steeds meer het vertrouwen in eigen kring kwijt, de dissidenten zagen aan zijn poten.

 11. sprx

  Leest ook dit commentaar op de ‘jolige’ Simon Rozendaal die in Else4 blijkt geeft meer verstand te hebben van echte wetenschap dan religies.

  http://www.amsterdampost.nl/simon-rozendaal-geinponemt-over-de-islam/

 12. verstand

  en wat is dan het verschil tussen christendom en de islam dat maakt dat christendom wel een geloof is en de islam niet? beide heilige boeken zijn afschuwelijk, beide geloven kennen een donkere geschiedenis, beide onderdrukken vrouwen homo’s en mensen die niet die geloof hebben, beide zijn inspiratie tot iets goeds maar ook voor veel kwaads.

  de islam gelooft toch in de god van abraham, het is alleen een iets jongere geloof die in de tegenwoordige tijd geconcentreerd is in het midden oosten. de plek waar alle 3 de abraham geloven vandaan komen. waar mensen kennelijk meer behoefte hebben om fanatiek iets te geloven.

  maar het verschil zit het hem dat de islam nog niet zo bekend is. dat daar dan vele rechtste mensen gebruik van maken is misselijkmakend. alleen omdat JIJ meer “normale” christenen kent dan “normale” moslims is niet omdat er meer zijn maar omdat je niet verder kan kijken dan het nieuws en je eigen buurt.

  ik ben niet links maar dan nog vind ik dat moslims dezelfde kans moet krijgen als christenen. het liefst zou ik willen dat geloven thuis worden gelaten maar zo zit dat nou eenmaal niet in elkaar.

 13. Padbuffel

  Niets over gelezen in de MSM. Goed dat men op DDS alert is.

 14. Theo Prinse

  De video gezien is het toch een knieval van de Christen-Unie voor de Partij van de Vrijheid.

  Tot dusver lag altijd de nadruk vanuit D66 Kereltje,GroenLinks Halsema en SP Marrijnissen, Kant en nu Roemer (zij het gedempt) waar Rouvoet altijd dicht in de buurt flirte dat Geert Wilders een hele bevolkingsgroep wegzet etc.

  Roel Kuiper is in diametrale tegenspraak met Andre Rouvoet
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/255828/Rouvoet-Wilders-misbruikt-joodschristelijke-traditie.htm

 15. trias politica

  Inderdaad, geen woord erover in de MSM, terwijl dit toch klip en klaar gezegd is. Eens met comment van Arnold. Kijk anders maar even naar het filmpje elders op deze site over de manier waarop moslim jongens het ‘ware geloof’ wordt bijgebracht.

 16. DSV

  Kuiper zakte volledig door het ijs door de rechtsstaat als argument te gebruiken om een antidemocratische, gewelddadige haatideologie in dit land de ruimte te geven.
  Het is goed dat dit artikel deze waanzin nog even heeft blootgelegd.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.