Rutte tegen Cohen: 'Niet zeuren, meewerken'

Geen categoriefeb 28 2011, 10:10
Premier Rutte vindt dat PvdA-kopman Job Cohen niet zo moet zeuren over de zogenaamde onwil van het kabinet om zaken te doen met linkse partijen.
Cohen vindt dat Rutte elke kritiek continu naast zich legt. De linkse oppositie, en met name de PvdA, zou slechts mogen meepraten over een "muizengaatje". De premier heeft hier nu op gereageerd in een interview met Nu.nl.
"Ik kan mijn hand wel uitsteken, maar als Cohen hem niet aanpakt heeft het geen zin", aldus Rutte. "Ik respecteer dat iedereen zijn eigen afweging maakt, maar een uitgestoken hand betekent niet dat ik het PvdA-verkiezingsprogramma tot het mijne ga maken".
Rutte verwijst hiermee niet alleen naar het standpunt van de PvdA inzake een politiemissie in Kunduz, maar ook inzake versoepeling van het ontslagrecht - een broodnodige hervorming. "Die [red.: de PvdA) deden deden zo moeilijk over deze hervorming [red.: tijdens de onderhandelingen voor Paars Plus]. Dus daar was ik niks verder mee gekomen".
Van alle politici in het land zou juist Job Cohen moeten begrijpen dat het land bestuurd moet worden. De man is immers een bestuurder pur sang. Dat houdt in dat hij zich constructiever moet opstellen, zéker als het gaat om zaken waar de PVV niet aan wil tornen, maar het CDA en de VVD wél. Rutte: "Cohen is een verstandige bestuurder. Hij moet begrijpen dat het land geregeerd moet worden".
De PvdA is sinds het aantreden van het kabinet Rutte-Verhagen al bezig flauwe, opportunistische politieke spelletjes te spelen. Men kijkt over het algemeen niet eens naar de inhoud van voorgestelde plannen; de salonsocialisten voeren oppositie om het oppositie voeren en om het de regering zo lastig mogelijk te maken. Of ze het achter gesloten deuren nu eigenlijk eens zijn met de wetsvoorstellen of niet.
Maar vervolgens doet Cohen dan in de media wel zijn beklag dat Rutte niet genoeg zou luisteren naar de oppositie. Wat valt er te luisteren als de PvdA eist dat de regering het PvdA-programma geheel overneemt of anders? Dan valt er toch niets te bespreken?
De voormalige burgemeester van Amsterdam begrijpt dit ook. Hij wil dan ook eigenlijk helemaal niet zaken doen met DDS-I. Nee, hij wil zich er continu tegen afzetten en, als het even kan, een kabinetscrisis veroorzaken; wat de gevolgen daar ook van mogen zijn voor het land. Voor Cohen is het landsbelang namelijk totaal irrelevant; het partijbelang staat centraal.
En, tja, als liberale premier kun je dan eenvoudigweg geen zaken met de PvdA-voorman doen. Zo simpel is het.
Als Cohen werkelijk het regeringsbeleid wil beïnvloeden moet hij af en toe bewust samenwerken met het kabinet en water bij de wijn doen. GroenLinks kan dat, D66 kan dat, dus waarom de PvdA niet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten