Homo’s tegen het homohuwelijk, bestaat dat?

Foto:

Het CBS had nogal een eye-opener vandaag: hoewel al bijna tien jaar geleden het eerste homohuwelijk in Nederland voltrokken werd, loopt de Nederlandse gayscene nog niet erg warm voor dit initiatief. Slechts 20% van alle homoseksuele koppels is bleek in het huwelijksbootje getreden te zijn. Wanneer we de cijfers per jaar bekijken, is het aantal gesloten huwelijken onder personen van hetzelfde geslacht nóg lager; van alle huwelijken die jaarlijks plaatsvinden, is slechts 2% van homoseksuele aard.

De cijfers plaatsen de realiteit even in een heel ander daglicht. Doordat het homohuwelijk zo’n principekwestie is geworden bij zowel voorstanders (SP, PVV, GL, PvdA, VVD en D66) als tegenstanders (CU, SGP) is het probleem veel groter gemaakt dan het is. Te pas en te onpas hebben voorstanders geroepen dat homorechten in de verdrukking aan het raken waren, terwijl tegenstanders zich het liefst iedere dag beklaagden over de teloorgang van christelijke waarden en de oprukking van de atheïstische alleenheerschappij.

De meeste mensen die vandaag deze cijfers zien zullen er nogal van staan te kijken, denk ik. Ik gok dat het effect op deze aangapers ongeveer hetzelfde zal zijn als bij het bekendmaken van het gegeven dat er in Israël nog geen 8 miljoen mensen wonen. De moderne mediaconsumerende mens redeneert nu eenmaal dat wanneer iets vaak in het nieuws is, dit dan automatisch ook implicaties betreft voor tenminste tientallen miljoenen aardbewoners. Quod non, uiteraard.

In Nederland blijken dus slechts 111.000 getrouwde homo’s en lesbiennes te wonen tegenover 8,2 miljoen hetero’s. Een opmerkelijk verschil. Waarom trouwt de roze medemens minder vaak? Misschien wel omdat er genoeg homo’s te vinden zijn die helemaal niets zien in het hele idee van een ‘homohuwelijk’.

Eén van deze kritische homofielen was, en dat zal menigeen verbazen, niemand minder dan Pim Fortuyn. In april 2001 schreef ‘Professor Pim’ in zijn vaste column in de Elsevier helemaal niets op te hebben met trouwpartijen voor koppels van dezelfde sekse:

Het homohuwelijk vind ik eerlijk gezegd nogal lachwekkend en de noodzaak ervan kan ik nauwelijks inzien. Het huwelijk is een instituut dat wereldwijd is gereserveerd voor een verbintenis tussen man en vrouw, met het oogmerk het eventueel daaruit voortvloeiende gezin van de nodige juridische, sociale, emotionele, mentale en culturele bescherming te voorzien. Het heeft mij zeer verbaasd hoe gemakkelijk de heteroseksuelen hebben berust in de openstelling van dit instituut voor gelijkgeslachtelijke verbintenissen. Kennelijk is het huwelijk als instituut voor velen van relatieve betekenis of gunnen ze dat ook aan homo’s vanuit een idee van gelijkberechtiging. Nodig was het niet: het geregistreerde partnerschap bood vrijwel alle rechten en plichten die bij het huwelijk horen en de ceremonie ten stadhuize week nauwelijks af van die van een huwelijk.

Nee, het instemmen met het homohuwelijk heeft veel weg van het op de spits drijven van de gelijkheid. Nederland gaat daarin op velerlei terrein veel te ver, waardoor het verschil, dat ook recht van bestaan heeft, wordt teruggebracht tot het maaiveld van de polder. Dat is niet alleen een verarming van het bestaan, maar ook een nodeloze inperking van de ruimte om te leven met verschillen”

Fortuyn ging in het betreffende opiniestuk nog verder en foeterde ook het toenmalige kabinet-Kok II uit voor het faciliteren van een ‘hedonistische cultuur’ en dat het veel te gemakkelijk werd voor homo’s om kinderen op te gaan voeden.

Ik wil hier geenszins mee zeggen dat dit een gezaghebbende mening is in het homocircuit, maar het citaat van de Goddelijke Kale toont wel aan dat veel te makkelijk wordt aangenomen dat homo’s allemaal GroenLinks-stemmende hippies zijn.

En in dat opzicht zijn de cijfers van het CBS winst: links-liberale partijen kunnen nog zo hard roepen dat ze precies weten wat de Hollandse homo zou moeten kunnen en willen. Genoemde Hollandse homo maakt dat blijkens de getallen gewoon lekker zelf wel uit en laat zich niet de wet voorschrijven door de kliek rond Alexander Pechtold.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!