PVV houdt lot Hillen in handen

Geen categoriemrt 25 2011, 13:10
Het heeft er alle schijn van dat de PVV weleens de partij kon zijn die beslist over het lot van minister Hans Hillen.
De defensieminister ligt namelijk ongemeen onder vuur. De gehele oppositie kan zijn bloed onderhand wel drinken. Zij vinden dat hij teveel fouten heeft gemaakt in de paar maanden dat hij zijn departement leidt. En dus moet hij wat onze vrolijke socialistische vrienden betreft opstappen.
Natuurlijk kan links niet op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen. Geen probleem dus, zou je denken. Maar de PVV heeft hem in de afgelopen dagen en weken ook fors bekritiseerd. Wat doet Wilders?

Er dreigt een motie van afkeuring, of in het uiterste geval, een motie van wantrouwen. Daarvoor is een meerderheid in het parlement nodig. Die meerderheid komt er alleen als één van de coalitiepartijen zo'n motie steunt.

Het moge duidelijk zijn dat de VVD en het CDA Hillen gewoon steunen. Maar de PVV?

De partij van Wilders houdt zich de afgelopen dagen opvallend op de achtergrond. Niet kenmerkend voor de partij die in het verleden moord en brand schreeuwde wanneer een minister zijn zaakjes niet op orde had.

De stilte van de PVV is precies de reden dat ik de kans groot acht dat Wilders Hillen niet laat vallen. Daar komt bij dat de huidige regering er nog maar kort zit. Als er nu al een minister moet aftaaien - een CDA-minister nog wel! - kon het vertrouwen tussen het CDA en de VVD enerzijds en de PVV anderzijds weleens een flinke knauw oplopen. Zeker gezien het feit dat het CDA alles behalve een eenheid is wat betreft de gedoogcoalitie.
Wilders begrijpt dat ongetwijfeld ook allemaal. Als zodanig acht ik de kans vrij groot dat Hillen gewoon op zijn plek blijft zitten en de linkse oppositie weer eens het nakijken heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten