Rotterdamse politiechef vindt Big Brother een prima idee

Geen categoriemrt 14 2011, 12:45
De Rotterdamse korpschef Frank Paauw heeft George Orwells boek 1984 blijkbaar ook gelezen. Alleen heeft hij er andere conclusies uit getrokken dan ik. Wat hem betreft komt er namelijk een nationale database met het DNA van iedereen.
Ja, dat leest u goed. Op dit moment wordt alleen het DNA verzameld van veroordeelde criminelen. Blijkbaar vindt Paauw dat niet ver genoeg gaan. Welnee, we moeten allemaal meedoen; hoe meer DNA in handen is van de politie, hoe beter.
Ofzoiets.
De korpschef denkt dat zo'n database het gemakkelijker zal maken om misdaden op te lossen. En ja, daar gaat het natuurlijk allemaal om: wat nou recht op privacy? Wat nou Big Brother-taferelen? Who cares?
Sterker nog, "Als samenleving zijn we te voorzichtig. Als je de wereld veiliger wilt maken, moet je daar een prijs voor betalen".
Ja, daar moet je een prijs voor betalen. Maar die prijs is niet om de individuele vrijheid maar te grabbel te gooien. Wat volgt? Iedereen maar een ingebouwde chip zodat de overheid snel en gemakkelijk kan achterhalen waar verdachten waren op het dat een misdrijf werd gepleegd? Waarom niet? Ik kan me voorstellen dat dit het land ook 'veiliger' maakt.
Als we dan toch bezig zijn, stel ik voor dat we ook overal beveiligingscamera's neerzetten. En met overal bedoel ik dan ook echt overal. Het kost een beetje (veel), maar dan heb je ook wat. Alle burgers verdachte! Lekker 'makkelijk' en 'effectief'!
Ik begrijp niet dat een politiechef de euvele moed heeft dit soort proefballonetjes op te laten. Het is tekenend voor het totale gebrek aan respect voor het recht op privacy dat Nederland tegenwoordig in de wurggreep houdt. Alles in de naam van de veiligheid; welnu, er zijn grenzen. Jammer dat een man als Paauw dat niet begrijpt - of niet wil begrijpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten