Wilders’ gelijk: Vrouwen niet welkom in Egyptische revolutie

Foto:

Waar de westerse media – en progressieve westerlingen in het algemeen – vanaf het begin van de revolte in Egypte in extase waren, negeren ze de manier waarop vrouwen op dit moment worden buitengesloten nauwgezet.

Gisteren was er de zoveelste demonstratie in Cairo, dit keer ter ere van Internationale Vrouwendag. Slechts 100 á 200 mensen kwamen opdagen, de meerderheid waarvan, natuurlijk, vrouw. 

Het duurde niet lang voordat een stel Egyptische mannen (veel groter in aantallen) ruzie begonnen te zoeken. “Jullie zijn vrouwen! Ga naar huis, zorg voor de kinderen!” werd de demonstrantes toegeworpen.

Natuurlijk waren de vrouwen dat niet van plan. Zij eisen gelijke rechten. Wat dat betreft is het al tijden niet zo prettig vertoeven in Egypte: vrouwen worden stelselmatig geïntimideerd, zelfs misbruikt en, natuurlijk, thuis gehouden. Daar hebben deze ambitieuze vrouwen – de échte feministen van tegenwoordig in plaats van de multiculverheerljikers van GroenLinks en andere westerse progressive partijen – genoeg van. Zij willen zélf hun leven inrichten. Als ze willen werken, werken ze. Als ze thuis willen blijven, blijven ze thuis. Daar heeft niemand anders iets mee te maken; zeker een ongeletterde man zonder manieren niet.

Nou dat werd ze niet in dank afgenomen door de grote ‘helden’ van de revolutie. De seculiere liberale demonstranten die de demonstraties tegen Hosni Mubarak in gang zetten gaven niet thuis. Dit in sterk contrast met de alomwezigheid van conservatieve moslims (ongetwijfeld vaak aanhangers van de Moslim Broederschap).

De vrouwen werden weggeduwd, vastgepakt en zelfs in elkaar geslagen. “We willen geen seculiere maatschappij”, lieten de mannelijke agressors weten, “Egypte is een Islamitisch land”.

Deelnemende vrouwen namen hun toevlucht tot Twitter. Het Amerikaanse blog Hot Air verzamelde een paar tweets van deze moedige vrouwen. Enkele voorbeelden:

Leaving now. It is getting ugly. I just got grabbed by someone telling me I can’t run for president. #Egypt Men: “we don’t want it secular, egypt is in an islamic country.” #tahrir I’m actually starting to feel a little unsafe. Couple of thousand shouting men and what doesn’t even look like 100 women. Million woman march in #tahrir so insulting. Men “woman’s voice is 3awra” “forget it.” “We don’t want it secular.” #jan25 What is happening in tahrir is killing me. Plz dont ask again how r u women oppressed in such a country. #millionwomen #egypt Absurd RT @Egyptocracy: Men encircled a woman in niqab and chanting: this is the Egyptian woman. #Egypt Aaaand we just got harassed. Time to go home. More disappointed than I could have possibly imagined. #tahrir Was just ranted at by a ‘sheikh’ telling me to go home and raise my kids. #tahrir Just spoke to one woman who was harassed “I was grabbed today while shouting for my rights. We have more work to do than we thought” #Egypt men chanting ” atbokhi” cook , as the opnly role of women m still the women are chanting for equality #iwd Just heard three women have been chased after by dozens of men, scene in tahrir still very tense

Dat kun je wel zeggen ja: heel veel werk zelfs. De vraag is of deze vrouwen daarin zullen slagen of dat ze uiteindelijk het onderspit delven. Gezien de magere opkomst voor hun demonstratie vrees ik het ergste. Het kon weleens helemaal mis gaan in dit land – en ondertussen doen de media net alsof hun neus bloedt.

Deze recente ontwikkelingen bewijzen eens te meer het bewijs van Geert Wilders. Hij werd bekritiseerd omdat hij de ‘democratische revolutie’ in het Midden-Oosten niet zou toejuichen. Ja, deze veranderingen zouden bewijzen dat Wilders ongelijk heeft, etc., u kent het verhaal wel. De PVV-leider liet weten dat hij het mooi zou vinden als Egyptaren een seculiere, democratische staat zouden creëeren, maar wees er realistisch op dat het ook de andere kant op kon. Eerst afwachten, dan juichen (indien mogelijk). 

Ook citeerde Wilders terecht bepaalde peilingen waaruit bleek dat 90% van de Egyptische bevolking vindt dat overspelige vrouwen gestenigd moeten worden en afvalligen opgehangen. Daar zonk de PVV-leider toch een beetje de moed van in de schoenen – en terecht natuurlijk.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is gaat het ook helemaal de verkeerde kant op voor de Egyptische Kopten. Deze christenen worden tegenwoordig dagelijks met geweld en zelfs doodslag bedreigd. Het post-Mubarak Egypte begint bijzonder gevaarlijke anti-christen en anti-vrouwen trekjes te vertonen. En alweer zwijgen westerse regeringen en, met name, de media.

Onderhand heeft het er alle schijn van dat Wilders gelijk gaat krijgen over de richting van de Egyptische revolutie. Vrouwen en seculiere liberalen hebben de strijd weliswaar nog niet verloren, maar dat het lastig voor ze wordt staat buiten kijf. En dat zou een ongelooflijk trieste ontwikkeling zijn; vergeleken met de Moslim Broederschap was Mubarak zo slecht nog niet.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!