Het is tijd voor vrij wapenbezit

Foto:

Ambtenaren en criminelen zijn al bewapend. Nu wetsgetrouwe burgers nog.

In Alphen aan de Rijn heeft een man vanmiddag met een mitrailleur een bloedbad aangericht: vijf mensen kwamen om het leven, vier raakten zeer ernstig gewond en uiteindelijk heeft de schutters zelfmoord gepleegd voordat de politie hem kon inrekenen. Daarvoor kon hij ongestoord en in alle rust en kalmte meerdere magazijnen leegschieten, omringd door onbewapend winkelend publiek en onbewapende beveiligers.

Michael schreef eerder vandaag in de Koffiehoek al dat de schutter minutenlang zo ongestoord zijn gang kon gaan doordat, door het wapenverbod, alle omstanders weerloos moesten wachten op de komst van de politie. Dat leverde hem op Twitter, zoals te verwachten viel, de gebruikelijke Pavlov-reacties op van hysterische schreeuwlelijkerds die elk rationeel debat over wapenvrijheid onmogelijk maken.

De ultieme dooddoener mocht uiteraard ook niet uitblijven: “in de VS, waar wapenbezit vrij is, is het nog veel erger”. Voor het gemak wordt eraan voorbijgegaan dat elk van de vijftig staten een eigen wapenwet heeft. Sterker nog, de wapenwet verschilt zelfs per stad. Washington, D.C. bijvoorbeeld kende tot voor kort een wapenverbod en kent nu nog vergaande beperkingen. Datzelfde Washington, D.C. stond lang bekend als moordhoofdstad van de VS en kampt nu nog met een grote criminalitiet. Wie het liever dichterbij huis zoekt kan terecht in Zwitserland: dat is, na de VS, het Westerse land met het hoogste wapenbezit per capita. Tegelijkertijd is de criminaliteit er zeer laag: het aantal moorden per capita bijvoorbeeld is, na Griekenland, het laagst van Europa.

In dit artikel (en wat korter in deze video) wordt uitgebreid ingegaan op alle veelgehoorde argumenten om het wapenbezit te verbieden. Behalve immoreel – een wapenverbod beperkt de individuele vrijheid – , is een wapenverbod vooral utopisch: iets verbieden zorgt er niet voor dat het niet meer bestaat; criminelen houden zich niet aan wetten, voor wapenwetten maken ze (helaas) geen uitzondering. Wat dat betreft is het jammer dat er vanmiddag geen tweede ‘crimineel’ ging winkelen in Alphen aan de Rijn: hij had met één gericht schot vele doden kunnen voorkomen (om vervolgens zelf wegens wapenbezit opgepakt te worden …).

Foto: Regio15.nl

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!