Socialistische graaiers

Geen categorieapr 02 2011, 19:00
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt dat Lodewijk de Waal er verstandig aan doet op te stappen bij ING.
De oud-voorzitter van FNV Bondgenoten is overheidscommissaris bij de deze bank. In die positie keurde hij een royale bonus aan ING-topman Jan Hommen goed.
Plasterk zegt dat deze beslissing De Waals geloofwaardigheid "ernstig heeft aangetast". "Als ik De Waal was zou ik opstappen", aldus de ex-minister.
Je vraagt je af of hij Job Cohen hetzelfde advies heeft gegeven na de verloren verkiezingen voor de Tweede Kamer, na de misgelopen formatie, of na de eveneens verloren statenverkiezingen. Vast niet.
"Ik vind het een hele grote fout op een cruciaal moment waardoor de bank in grote problemen is gekomen", vindt Plasterk.
Wat ik hier nou zo geweldig mooi aan vind is het verschil tussen de vaak verkondigde principes van socialisten en hun gedrag in de praktijk. Als dit soort types in de politiek zitten veroordelen ze die vuile kapitalistische 'graaiers', maar als ze dan zelf voor het bedrijfsleven werken veranderen ze meteen in de grootste graaiers die er rondlopen. Datzelfde geldt natuurlijk voor (oud-)vakbondsleiders, zoals De Waal. Het gaat FNV zogenaamd om het lot van de arbeider. Ja, werknemers moeten beschermd worden tegen hun harteloze werkgevers. Als de bonden het niet doen, doet niemand het.
U kent het wel.
Als zo'n leider er dan mee ophoudt laat hij ineens zien wat zijn principes echt waard zijn: he-le-maal niets.
Daarom hoop ik dat De Waal niet naar Plasterk luistert. Laat 'm maar lekker zitten - hij doet het fantastisch; hij belichaamt de hypocrisie van socialisten als geen ander.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten