Tunesische immigratiekwestie: geen Europese zoete broodjes graag

In het afgelopen etmaal zagen we wat bewegingen in de discussie rond de Tunesische vluchtelingen. Reden voor optimisme is er niet; positieve ontwikkelingen waren namelijk in geen velden of wegen te bekennen.

Allereerst was er vanmorgen in eigenlijk land een heus debat over de zaak. Met camera’s, fractievoorzitters en hijgerige commentatoren? Nouja, dat viel wel mee. Het was gewoon een discussietje op de radio over het onderwerp. Toch was het alleraardigst omdat één van de genodigden VVD’er Cora van Nieuwenhuizen vooraf een stukje had getypt voor het weblog van Job Cohen. Aangezien zij een vertegenwoordiger van de grootste regeringsfractie is, was het een mooie gelegenheid om te peilen hoe het Kabinet-Rutte nu ongeveer in die kwestie staat. Van Nieuwenhuizen:

Nu Italië te maken heeft met een enorme instroom van immigranten doet het een beroep op de andere Europese lidstaten: zij moeten deze mensen opvangen. Om met de woorden van de Italiaanse minister van binnenlandse Zaken Roberto Maroni te spreken: “Europa kan nu laten zien dat het gefundeerd is op eenheid en solidariteit.” Alle Europese Lidstaten worden door hem opgeroepen om Italië te helpen bij het opvangen van deze stroom migranten. Vooralsnog weigert onze partij dat te doen. Het probleem van de grote instroom ligt volgens de VVD namelijk vooral bij de Italianen zelf. Zij moeten eerst orde op zaken stellen, voordat Nederland en Europa hun boontjes gaan doppen.

En hoe dienen we dat nobele doel te bereiken?

Deze boodschap en dit wenkend perspectief dient door minister Leers helder en stevig aan Rome te worden overgebracht. Lijdzaam toezien is daarbij geen optie.

Oké. Op zich helemaal geen slecht plan, van Van Nieuwenhuizen. Maar wat hier ernstig ontbreekt is het kortetermijnsperspectief. Natuurlijk mag deze Lampedusasituatie nooit meer voorkomen, maar intussen zitten we al met een probleem met die Tunesische vluchtelingen (al is dat laatste woord uiteraard misplaatst). Italië diplomatiek bewerken en in allerlei manoeuvres duwen mag dan weliswaar noodzakelijk zijn, het zal helaas een project van de lange adem worden. We hebben nu actie nodig. Maar daar rept Van Nieuwenhuizen helaas niet over.

Wie er minder doekjes omwindt is Wilders. Zonder gêne twitterde hij:

Duitsland/Frankrijk voeren grenscontroles weer in om 28.000 Nrd-Afrikaanse immigranten met visum Italie tegen te houden. Moet NL ook doen!!

Dit zijn maatregelen die hout snijden, omdat ze de Italiaanse economie raken. Dit soort dreigementen kunnen beweging op de korte termijn uitlokken, en is ook nodig. Als we namelijk niet als land individueel een grens trekken, rolt de bal de kant van de EU op. En hoe die organisatie over asielzoekers denkt, dat weet eenieder (lees het partijprogramma van de PvdA maar na).

Dan krijgen we dus dit soort taferelen, van EU-president Van Rompuy gisteren in Malta bijvoorbeeld:

Gewoon de ‘vluchtelingen’ herverdelen en we praten er niet meer over, lijkt Van Rompuy te zeggen (we kunnen net zo goed meteen een reclamebord ‘Europe, zimmer frei’ in Tunis neerzetten!). Ook lopen de pilotprojecten uitstekend (hallo realiteitszin? Duitsland en Frankrijk zijn woest).

Kortom, tijd om de Noord-Europese koppen bij elkaar te steken en actie te ondernemen. Anders gaan mensen als Van Rompuy met dergelijke problemen aan de haal. De oplossingen die uit zijn linkse pro-superstaatkamp komen, zijn namelijk geen oplossingen. Zij verergeren en verspreiden slechts het probleem; grote groepen kansarme jongeren wiens baldadigheid geen grenzen kent.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. H. Jas'an

   Als Nederlandse bijdrage aan Lampedusa adviseer ik een goalkeeper.

 2. Shuri

  Raaf 14.28 

  Mijn idee

   

  Helemaal eens

   

  en die van Rompuy is een idioot

 3. Lebuïnus

  @Raaf 15:28, niets aan toe te voegen, alleen een hoog hek om Lampedusa.

 4. Tiny

  Die tuinkabouter is juist daar als tuikabouter neergepoot, juist om die schade aan te richten @trias. Dát is namelijk wat de EU goden in hun straatje past.

 5. trias politica

  Kan die tuinkabouter niet met pensioen gaan voordat hij  nog meer schade aanricht ?

 6. Tiny

  tuikabouter moet natuurlijk ook tuinkabouter zijn.

 7. H. Jas'an

  Deze natte dweil is typerend voor de staat waarin europa verkeert.

 8. H. Jas'an

  Raaf,

  De regel moet zijn: geenb enkele Noord-Afrikaan komt Europa binnen. Basta!

 9. Raaf

  De Europese marine moet gaan patrouilleren in de middellandse zee. En alle gelukszoekers terug naar huis bonjouren. Hetzelfde geldt voor Lampedusa. De dag van aankomst wordt je op een dagelijkse pontje gezet die tussen Lampedusa en Tunesië vaart. De regel is : geen enkele Noord-Afrikaan komt via bootjes Europa binnen. Basta !

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.