‘Griekenland’ is een uitstekende methode om banken te straffen

Foto:

Sommige mensen willen de banken nog altijd zien bloeden voor de kredietcrisis. Normaliter heb ik weinig op met deze mensen, zonder dat ze mijns inziens helemaal ongelijk hebben. De banken hebben zich misdragen en lijken zich maar moeilijk betere manieren te kunnen aanmeten. Gek genoeg klinkt dit geluid ook vaak uit kringen van eurocraten en andere politici.

Deze politici schaken feitelijk op twee borden. Op het ene bord smeren ze de kiezers honing om de mond door te stellen dat burgers helemaal gelijk hebben dat die vermaledijde banken zich zo schandelijk (hebben) misdragen, terwijl ze op het andere bord met man en macht proberen de exposure van banken aan bijvoorbeeld Griekenland in te ruilen voor exposure van overheden. Anders gezegd: ze proberen het geld dat banken in Griekenland hebben zitten, te vervangen door belastinggeld. U betaalt voor de banken waarover diezelfde politici lamento na lamento afsteken.

Marike Stellinga schildert een donker scenario: volgens haar is het waarschijnlijk dat eurocraten Griekenland net zo lang overeind houden, totdat de banken geen te groot verlies meer lijden als het land omvalt. Politici willen daarmee ongetwijfeld het bancaire systeem overeind houden. Tijdens de kredietcrisis was dat verstandig, maar Zuid-Europa met belastinggeld overeind houden is een operatie uitstellen die hoe dan ook zal moeten plaatsvinden. Er zal een aantal landen moeten toegeven dat het zijn schulden niet (volledig) kan terugbetalen.

En juist hierin ligt de kans om onvoorzichtige banken te straffen. Stop de hulp aan Griekenland en het land kan niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Jammer voor de banken die er vuistdiep inzitten, maar de miljardenverliezen raken vooral de mensen die investeren hebben toegestaan: de aandeelhouders. Hun dividend verdampt. Dit is het moment voor politici om onverantwoordelijke banken niet langer de hand boven het hoofd te houden.

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!