Saxion hogescholen frauderen ook

Geen categoriemei 21 2011, 9:00
Geen zin in tentamens? Joh, dan maak je toch gewoon een 'werkstuk'! Bronnen binnen Saxion hogescholen (vestigingen in Apeldoorn, Deventer en Enschede) laten weten verbaasd te zijn over de commotie rondom hogeschool InHolland. 'Want veel van die praktijken komen hier ook voor'.
Zo zijn tentamens voor luie studenten afgeschaft. Zijn ze helemaal klaar mee. Normaliter, als een student zijn tentamen niet haalt of niet maakt, is er een herkansing. Als ook die niet gemaakt of gehaald wordt, zul je het vak opnieuw moeten doen. Reden: je hebt geen klap aan het vak gedaan. Tot zover de klassieke mores. Als deze tegenspoed je op het Saxion treft en je geen zin hebt om opnieuw college te lopen, kun je bij bepaalde opleidingen contact opnemen met de docent. In overleg met hem of haar is er de mogelijkheid een 'vervangend werkstuk' te maken in plaats van een tentamen af te leggen. Voorwaarde is dat het werkstuk de tentamenstof verdisconteert. Dus als je maar volhardt in je luiheid - ook een kwaliteit! - komt de school je tegemoet met een lousy werkstuk.
Ook bij Saxion hogescholen worden dus gratis diploma's weggegeven. Dit ruikt naar fraude! Want laten we wel wezen: zo'n werkstuk is niet meer dan een open boek-tentamen waarvoor je alle tijd van de wereld hebt. Het is onzinnig om te stampen, parate kennis is iets van voor Van Kemenade (PvdA), Wallage (PvdA) en Ritzen (PvdA). Je hoeft niets te weten, behalve waar je kennis eventueel zou kunnen vinden. Bovendien is studenten middels tentamens toetsen autoritair en dus helemaal verkeerd. Studenten moeten het allemaal lekker zelf weten en ze hebben het onvervreemdbare recht vrij te zijn in hun zoektocht naar kennis. Zelfs de manier van tentamineren is een multiple choice-vraag.
Ondertussen doet het Saxion goede zaken: er is geen haan die kraait naar deze examenfraude en de studenten blijven komen. Big business dus. Hé meneer Zijlstra, we hebben hier weer een stelletje beroepsfraudeurs!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten