De zin van de rechtse mediahetze tegen Fatima Elatik

Foto:

Na de ‘020-Oostleaks’ is het niet meer de vraag of Fatima fout heeft gehandeld (dat staat immers buiten kijf), maar óf dit wel het langverwachte einde betekent van de Elatikdynastie in Amsterdam-Oost. Het antwoord op die vraag zal helaas niet zo’n volmondig ja zijn als op de eerdere vraag. De reden? De corruptie is door rechtse media ontbloot.

In dit geval mag GeenStijl zich de gelukkige noemen als de Indiana Jones die dit verborgen stukje (recente) geschiedenis wist op te graven. En man, dát is me wat. Buiten het zicht van de kiezer om hebben Fatima & co. een (dit was vantevoren bekend) nutteloos en peperduur gebouw neergezet. Hier was (dit was vantevoren bekend) nauwelijks vraag naar, en (dit was vantevoren bekend) zouden de niet-terugverdiende kosten maar worden afgewend op het Stadsdeel Oost. Die kan dit (dit was vantevoren bekend) niet betalen en probeert dus particuliere instanties over de kop te laten gaan om voor de fiasco van dit grotesque “Muzyq-project” op te draaien.

Kortom, mevrouw Elatik de stadsdeelvoorzitter is aantoonbaar medeplichtig aan de ontstane chaos. Exit Elatik, zou je zeggen. Maar zo simpel ligt het helaas niet: dit hele schandaal is namelijk aan het licht gebracht door een exponent van de rechtse media; en wat betreft het naar huis sturen van politici hebben die geen goede naam.

Ik neem twee recente scenario’s waarbij rechtse media een links politicus onomstoten in het vizier hadden, maar toch niet tot opstappen wisten te manen: Berndsen-gate en ElFassed-gate. Het betreft twee Tweede Kamerleden, respectievelijk voor D66 en GroenLinks. Berndsen heeft veel te veel kosten bij de staat in rekening gebracht, maar zit tot de dag van vandaag in ons parlement omdat wegens een gebrek aan mainstream-publiciteit D66 hier geen ruchtbaarheid aan heeft hoeven geven. Bij GeenStijl, DDS, Spits en De Telegraaf werd het geval ‘aangestipt’, maar de overige media lieten het schandaaltje liggen. Zo kwamen D66 en Berndsen eigenlijk redelijk eenvoudig nog met de schrik vrij.

Hetzelfde geldt voor de pro-Palestijnse Arjan El Fassed. Het GroenLinks-Kamerlid is langdurig werkzaam geweest voor tot op het bot door antisemitisme geperverteerde clubs met Arabische namen. Weer waren het dezelfde rechtse clubs die hier aandacht aan schonken. GeenStijl, DDS, Spits en De Telegraaf. Wederom oorverdovende stilte aan de andere kant van de politieke arena. Ook in dit geval is gebleken: El Fassed zit nog lekker op z’n plek in de Tweede Kamer omdat de mainstreammedia het voorval blijkbaar niet ernstig genoeg vonden.

Dat dit ook anders kan, is wel gebleken. De halve PVV-fractie loopt met forse krassen op het blazoen rond omdat er bijzonder diep gegraven is door de Volkskrant, NRC, Trouw en Joop.nl. Eerlijkheidshalve hebben ook de eerdergenoemde rechtse media de relletjes rond Lucassen, De Mos, Sharpe, Van Bemmel en anderen aan de orde gesteld. Toen dit gebeurde is James Sharpe opgestapt en hebben de anderen van Wilders een disciplinaire straf opgelegd gekregen.

Berndsen en El Fassed niet, de PVV’ers wel. Tja. De linkerzijde van de journalistiek neemt politiek op een neutrale manier behandelen blijkbaar niet al te serieus.

De vraag is dus nu wat er met Elatik gaat gebeuren. Fatima Elatik is links, lid van de PvdA en vooral op sociale media bekend om haar loyaliteit aan ‘de sociaaldemocratische zaak.’ Fatima Elatik is dus geen lid van de PVV. Zullen de Volkskrant, Trouw, NRC en Joop.nl het aandurven om Elatik te slachtofferen? Zouden ze het überhaupt interessant vinden om dit schandaal in de spotlight te plaatsen, of achten ze deze berichtgeving in strijd met hun eigen politieke agenda?

Het zou terecht zijn als ook de linkse media Fatima Elatik zouden slachtofferen, maar het track record wat betreft het terugfluiten van linkse politici is ronduit belabberd te noemen onder de Volkskrantjes van het land. De recente geschiedenis wijst uit dat alleen politici die door zowel linkse als rechtse media aan de schandpaal worden genageld, politieke consequenties voor hun kiezen krijgen.

Het is geen vrolijk vooruitzicht, maar het is heel goed mogelijk dat ook volgende week mevrouw Elatik nog stadsdeelvoorzitter is van Amsterdam-Oost. Omdat linkse media te lam zijn om de hand in eigen boezem te steken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!