Haha, de EU zet Griekenland 'onder druk'

Geen categoriejun 24 2011, 10:16
Het is als een absurdistisch toneelstuk. De bank wil graag honderd miljard kwijt aan een klant die geen zin heeft om iets te doen aan de mogelijkheden tot terugbetaling.
Dat is zo'n beetje de situatie tussen Griekenland en de EU. Maar de EU zou nu hard willen optreden. Ja, heus.

De EU oefent zware druk uit op Griekenland om de overeengekomen bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Alleen dan zijn de EU-landen bereid te praten over meer financiële steun. (...) Volgens premier Rutte krijgen de Grieken forse ingrepen voor de kiezen, die iedereen zal voelen. Maar ze zijn wel noodzakelijk, wil de EU nadenken over nieuwe hulp. “We geven geen blanco cheque af." Tegen RTL Nieuws zei Rutte dat Nederland de Grieken wel wil helpen, maar niet 'uit solidariteit'. "Het omvallen van Griekenland heeft vergaande gevolgen voor onze financiële sector", aldus Rutte. "Dat zou uw en mijn pensioengeld, baan en welvaart raken."

Op zich doet Rutte dat slim: zich expliciet uitspreken tegen de solidariteitsgedachte. Die is namelijk onverkoopbaar en de Nederlandse financiële belangen zijn dat niet. Maar als we even kijken naar wat de noodhulp aan Griekenland zou moeten zijn, een lening, en als we moeten geloven dat Rutte geen blanco cheque af wil geven, dan is het zo'n gek idee nog niet om eens te kijken naar het onderpand van die lening. Leningen vereisen onderpand. En wat dat betreft zijn we al een heel eind. De Grieken hebben voor tientallen miljarden aan staatsbedrijven, laat ze die maar als onderpand geven. Zo kunnen we onszelf en hen helpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten